Političari i internet prezentacije

Od 250 poslanika republičkog parlamenta tek dvojica imaju lični veb sajt, a nekoliko desetina ima otvoren profil na Fejsbuku, piše "Danas".

Izvor: Danas

Nedelja, 23.05.2010.

23:40

Default images

Balint Pastor i Željko Ivanji jedini su poslanici republičkog parlamenta koji imaju lične internet prezentacije.

Na poslednjim izborima u Britaniji važno mesto u kampanjama imala je propaganda na internetu. Ovaj vid marketinga bio je zastupljen i tokom predsedničkih izbora u Hrvatskoj, ali svakako najbolji primer za to kako se koristi u političke svrhe dao je Barak Obama.

Koristeći ovaj vid političkog marketinga Obama je uštedeo novac, vreme i volontere, a njegov Jutjub kanal gledan je 14.5 miliona sati. Za kupovinu tolikog vremena na bilo kojoj američkoj nacionalnoj TV mreži potrebno je oko 50 miliona dolara.

Srpski političari izgleda još nisu shvatili značaj i moć interneta. Od 250 poslanika republičkog parlamenta tek dvojica imaju lični veb sajt, a nekoliko desetina ima otvoren profil na Fejsbuku.

Balint Pastor, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara, prvi je pokrenuo internet stranicu sa ciljem predstavljanja sopstvenog rada u Narodnoj skupštini. To je uradio još februara 2009, a pre desetak dana njegovim primerom je krenuo Željko Ivanji, poslanik G 17 plus. Obojica smatraju da je internet prezentacija odličan vid komunikacije sa građanima koji su ih birali i koji žele da im postave bilo kakvo pitanje.

Poslanici Narodne skupštine nešto su prisutniji na Fejsbuku, više desetina njih ima otvorene lične profile, ali većina ih nije aktivna u postavljanju sadržaja i komunikaciji s posetiocima. Među najažurnijima je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, koja najavljuje da će uskoro pokrenuti i internet sajt. Ona kaže da ima dobru komunikaciju s građanima preko Fejsbuka.

"Sve češća su pitanja ljubitelje fudbala, koji me pitaju da li će zbog zasedanja parlamenta biti direktnih prenosa utakmica s Mundijala u Južnoj Africi. Moj odgovor je da ni poslanici ni Vlada još nisu tražili da bude vanrednih zasedanja i, ako tih zahteva bude, da sam uverena da će se Skupština i RTS dogovoriti, u opštem interesu", kaže Slavica Đukić-Dejanović.

Profile na Fejsbuku, između ostalih, imaju i Miloš Aligrudić (DSS), Velimir Ilić (Nova Srbija), Gordana Čomić (DS) i Čedomir Jovanović (LDP), čiji je spisak "prijatelja" najmasovniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: