Primorani da plaćaju skuplje karte

Žitelji pojedinih manjih mesta u Vojvodini nemaju blagajne na železničkim stanicama, pa su primorani da u vozovima kupuju skuplje karte.

Izvor: B92

Nedelja, 23.05.2010.

23:25

Default images

U “Železnicama Srbije” kažu da su bili prinuđeni na zatvaranje pojedinih blagajni i podizanje cene karata iz ekonomskih razloga.

Žitelji Sonte, Malog Iđoša i nekih drugih manjih mesta u Vojvodini, prinuđeni su, ne svojom krivicom, da plaćaju vozne karte skuplje samo zbog toga što blagajna "Železnica Srbije" u njihovim selima ne radi.

Za ljude koji ređe putuju to ne predstavlja veći probleme u materijalnom smislu, ali oni koji često putuju vozom a ne isplati im se da kupuju mesečnu kartu, kažu da gube dosta novca:

“Ako kupiš kartu tamo u Topoli, platiš 60 i nešto dinara, a ako kupuješ u vozu, onda košta 80 i nešto”.

“Moramo da pl atimo kartu 208 dinara a ne znamo zašto, nismo mi krivi”.

“Nemamo stanicu gde možemo da kupimo kartu, već je kupujemo u vozu i onda je plaćamo skuplje. Kad kažemo da nemamo stanicu ili šalter da kupimo karte, kondukteri samo slegnu ramenima”.

Osim što ljudi koji karte kupuju u vozu plaćaju više, oni, pošto im blagajna na stanici ne radi, ne mogu da koriste i usluge povratne karte i na taj način ostvare popust. Zbog toga u povratku moraju da kupe novu kartu pa ih putovanje košta više nego one koji povratnu karu kupuju na blagajni.

U “Železnicama Srbije” kažu da rad blagajni zavisi od broja putnika i da tamo gde ih nema mnogo, postojanje blagajne nije isplativo.

Veću cenu karte kupljene u vozu obrazlažu ovakvim načinom prodaje karata.

Direktor medija centra “Železnica” Nenad Stanisavljević kaže da je neophodno angažovanje većeg broja konduktera, kao i većeg broja zaposlenih koji obrađuju dokumenta izdata u vozu.

“S obzirom na sve ove činjenice, na ekonomske razloge i prvenstveno na interes preduzeća, bilo je neophodno da se izvrši ovakvo utvrđivanje cena, odnosno da postoji razlika u ceni karte koja se kupuje u vozu i na šalteru”, kaže Stanisavljević.

U ovom preduzeću kažu da oni koji moraju da kupe kartu u vozu nisu diskriminisani jer preko određenih povlastica koje im nude mogu ostvariti popuste.

Iako ne isključuju mogućnost da u nekim mestima opet otvore blagajne, kažu da je uslov za to povećanje broja putnika, kako bi rad blagajne bio isplativ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: