Baza SAD-a ostaje na Okinavi

Premijer Japana Jukio Hatojama odbacio je zahteve lokalnih zvaničnika i žitelja za izmeštanje vazduhoplovne baze američke mornarice "Futenma" sa ostrva Okinava.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.05.2010.

17:00

Default images

Premijer Hatojama je saopštio da bi baza trebalo da bude izmeštena u zaliv Henoko, u blizini severnog grada Nago.

"Zabrinutost i bes naroda Okinave su razumljivi", rekao je Hatojama na sastanku sa guverenerom Okinave Hirokazu Nakaimom, tokom kojeg su se ispred sedišta guvernera na Okinavi okupili demonstranti koji su premijeru poručivali da "ide kući".

Guverener Okinave, na kojoj se nalazi oko polovina od ukupnog broja američkih trupa u Japanu, kazao je da je "veoma teško" prihvatiti odluku premijera i zbog nje izrazio razočaranje.

Hatojama se narodu Okinave izvinio što američka baza ne može da bude izmeštena, pošto, kako je rekao, poslednji razvoj događa na Korejskom poluostrvu pokazuje da prisustvo savezničkih vojnih snaga na tom području ne bi trebalo da bude smanjena.

Očekuje se da Hatojama formalni dogovor dve zemlje o bazi ozvaniči na konferenciji za novinare sledećeg petka.

Ministar odbrane Tošimi Kitazava sutra bi u Vašingtonu trebalo da nastavi razmatranje plana sa američkim kolegom Robertom Gejtsom.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je tokom posete Japanu u petak da potapanje južnokorejskog broda "Čeonan", za koji je odgovorna Severna Koreja, naglašava neophodnost savezništva Tokija i Vašingtona.

Analitičari ocenjuju da bi Hatojamin potez mogao da oslabi podršku njegovoj Demokratskoj partiji uoči izbora za gornji dom parlamenta, koji će biti održani ove godine.

Vazduhoplovna baza "Futenma" prešla je u ruke Amerikanaca 1945, nakon kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu.

Pošto se nalazi u gradskom okruženju, lokalno stanovništvo je zatražilo da se baza izmesti zbog buke i zagađenja vazduha koje prave avioni.

Pominju se i bezbednosni razlozi, naročito nakon pada jednog američkog helikoptera avgusta 2004, iako u tom incidentu nije bilo žrtava na zemlji.

Zahtevi za relokaciju baze postali su glasniji 1995. pošto su trojica američkih marinaca silovali jednu 12-godišnju Japanku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: