Evropski kongres o kontracepciji

Svaka treća trudnoća u svetu je neželjena i završava se namernim prekidom, a čak 70 hiljada žena godišnje umre od posledica abortusa.

Izvor: B92

Nedelja, 23.05.2010.

16:21

Default images

U Srbiji se godišnje obavi preko 200 hiljada abortusa, a posebno zabrinjava što kontracepciju najmanje koriste mlade devojke.

Po broju maloletničkih trudnoća Srbija se svrstava u sam svetski vrh. Zemlja sa najmanjim brojem neželjenih trudnoća, sa najmanjim brojem maloletničkih trudnoća i najmanjim brojem abortusa u Evropi je Holandija.

Otuda je i grad Hag bio sedište najvećeg kongresa posvećenog kontracepciji i očuvanju reproduktivnog zdravlja sa parolom "Kultura komunikacija kontracepcija"

"Ključ je u edukaciji počev od porodice , preko osnovne i srednje škole, dakle sve vreme, dok mladi odrastaju. Važno je govoriti otvoreno o seksualnosti, o različitim potrebama žena i muškaraca. Učimo ih od malena da ne mogu samo žene imati ograničenja, već su ta ograničenja i jednaka odgovornost muškarca. Od osnovne škole upoznaju se sa svim sredstvima kontracepcije i imaju edukativne posete lekaru. Učimo ih da je briga o reproduktivnom zdravlju od ključne važnosti za njihov dalji kvalitetan život“, objašnjava direktor Holandskog udruženja za kontracepciju Rob Bertuizen.

A u Srbiji, Prema podacima Republičkog centra za planiranje porodice, svake godine se dogodi oko 7 hiljada trudnoća kod devojaka uzrasta između 15 i 19 godina.

"Ono što je najopasnija posledica, to je oštećenje reproduktivnog zdravlja, kod takvih mladih žena i nemogućnost kasnijeg spontanog začeća. Na ovom kongresu sam prezentirao rad faktički sa medikamentoznim prekidima trudnoće manjim od 7 gestatskih nedelja, s tim što to u svakom slučaju je krajnja mera u svakom slučaju je bolje da se radi na prevenciji“, navodi načelnik konzervativne ginekologije GAK Kragujevac Aleksandar Živanović.

Na edukaciji nladih i borbi protiv neželjenih i posebno maloletničkih trudnoća, u Češkoj rade aktivno i sa uspehom, već 20 godina.

"Početkom devedesetih bili smo po pitanju nedovoljne upotrebe kontraceptivnih sredstava i broja posebno maloletničkih trudnoća vrlo blizu sadašnjeg problema u vašoj zemlji, ali smo tada jasno postavili ciljeve i organizovanom edukacijom i pacijenata i lekara o dobrobiti upotrebe kontraceptivnih sredstava tokom deset godina, 10 puta smo uvećali broj korisnica pilule i za čak 60 odsto smanjili broj abortusa“, kaže šef centra za onkološku ginekologiju David Cibula.

Kongres u Hagu obeležio je i 50 godina razvoja kontraceptivne pilule, kao jedne od najpouzdanijih kontraceptivnih metoda. U svetu pilulu koristi preko 60 miliona žena, primera radi u Nemačkoj 34 odsto žena, u Sloveniji 19, a u Srbiji manje od 3 odsto.

"Ovih 50 godina postojanja pilule je 50 godina neprestanih inovacija. Pilula je neprestano usavršavana da bi bila što podnošljhivija, što bezbednija, što efikasnija. Pilula je metod koji je naročito pogodan za mlade ljude, za mlade parove, naravno u kombinaciji sa kondomom, tzv. dvojna zaštita, da bi se zaštitili i od polno prenosivih bolesti“, kaže lekar Olivera Jovanović.

Kontracepcija je osnov očuvanja reproduktivnog zdravlja.

"Danas imamo izuzetno bogat izbor veoma kvalitetnih i pouzdanih kontraceptivnih sredstava. Danas imamo mogućnost da svakoj ženi u reproduktivnom periodu, u zavisnosti od zdravstvenog stanja i ličnih potreba, individualno prilagodimo najpogodniju kontraceptivnu metodu. Danas nema razloga da nijedna žena prolazi kroz dramu neželjene trudnoće i sutra trpi moguće, neželjene posledice“, objašnjava predsednik Evropske asocijacije za kontracepciju Johan Bicer.

U odabiru kontracepcije važno je razumeti i poštovati i kulturne religijske, nacionalne osobenosti i zahteve pacijenta .

Briga o reproduktivnom zdravlju mora da bude aktivna u svakoj zemlji Evrope. Bez očuvanja reproduktivnog zdravlja, bez rađanja zdravog potomstva nema ni budućnosti Evrope, zaključna je poruka ovog značajnog kongresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: