LDP za sednicu o krizi

LDP će uputiti Vladi zahtev za hitno zakazivanje sednice parlamenta, na kojoj bi bila definisana strategija za prevazilaženje ekonomske krize.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.05.2010.

15:36

Default images

Ne postoji normalno uređena zemlja u kojoj se posle dve godine najozbiljnije ekonomske krize u skupštini nije o tome vodila ozbiljna rasprava, kaže Čedomir Jovanović.

LDP, dodao je lider te partije, već dve godine nastoji da pomogne vlasti u rešavanju ekonomskih problema, koji su delom posledica krize finansijskih tržišta a mnogo više nedovršenih, nezapočetih i pogrešnih reformi.

"Nemoguće je ćutati pred činjenicom da vlast nema strategiju i plan kojim bi se situacija u zemlji promenila", rekao je Jovanović, napomenuvši da je LDP definisala i političke i ekonomske mere kojima se omogućava efikasna transformacija zemlje.

Prema njegovoj oceni, promena ekonomske politike u Srbiji zavisi pre svega od promene politike, jer postojećom nije ostavljen prostor za donošenje ekonomskih mera koje bi sanirale posledice krize ili sprečile njen dalji razvoj.

''Konkretizacija evropske orijentacije i sprovođenje planova za približavanje Evropskoj uniji, donošenje konkretnih mera za pristupanje NATO savezu i nova regionalana politika su neke od mera za promenu političkog konteksta u zemlji", naveo je Jovanović.

Predsednik LDP-a je objasnio da je potom potrebno napustiti model partijske države, koja ne bi trebalo da se meša u ekonomiju, reformisati penzioni fond, doneti novu poresku politiku i uspostaviti odgovarajući odnos prema monopolistima.

LDP predlaže i promenu sistema PDV naplate, smanjenje poreza na zarade za 20 odsto, restrukturiranje, departizaciju i privatizaciju javnih preduzeća, reindustrijalizaciju - odnosno uspostavljanje otvorene, privatne i konkurentne ekonomije.

Ocenivši da za iskreno partnerstvo u rešavanju ključnih problema ima više prostora nego što je dozvolila vlada Mirka Cvetkovića, Jovanović je precizirao da će zahtev za hitno zakazivanje sednice parlamenta vladi uputiti poslanička grupa LDP.

Lider te stranke nije precizirao kada će taj zahtev biti upućen Vladi Srbije.

"Vlada da reaguje na Tadićeve izjave"

Jovanović ocenio je da Vlada mora da reaguje nakon izjave predsednika Srbije Borisa Tadića da je nedopustivo da domaće kompanije koje su registrovane u inostranstvu kao of-šor preduzeća, ukoliko dodje do njihove prodaje, ne plate porez u Srbiji.

"Vlada mora da reaguje nakon nastupa predsednika na Kipru, dužna je da predloži izmene onih zakona koji omogućavaju netransparentno poslovanje, ali i da vrati u Srbiju one firme koje su u njenom vlasništvu", rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je napomenuo da prvi korak u reakciji vlade treba da bude povratak kompanija NIS i "Jugoros gas" u Srbiju, ali i drugih koje su jednim delom u vlasništvu države.

Prema njegovim rečima, vlada mora da promeni ekonomsku klimu u zemlji da bi uopšte mogla da počne da računa na patriotizam i drugačiju svest privrednika.

"Što se tiče poslednje inicijative predsednika apsolutno smo za to da se u potpunosti isključi svaki oblik finansijskih malverzacija i špekulacija", dodao je Jovanović, napomenuvši da je Vlada Srbije dužna da pronadje odgovore na sve sporne situacije koje postoje u ekonomskom životu, pa i one na koje ukazuje predsednik.

Jovanović je ukazao da su povlačenje kapitala iz Srbije i njegov transfer na neke druge adrese, medju kojima je i Kipar, posledica sankcija 90-tih godina prošlog veka, ali da se vezuju i za period demokratske vlasti, koja je imala nefunkcionalne zakone, kontradiktorne mere i "svojeglave" institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: