Tadić: Investirati u nauku

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da investicije u nauku i obrazovanje jesu investicija u ekonomski razvoj i budućnost.

Izvor: Beta

Nedelja, 23.05.2010.

12:30

Default images

Predsednik Srbije je najavio da će Vlada Srbije u narednih pet godina u tu oblast uložiti 400 miliona evra.

Predsednik Tadić je otvarajući konferenciju "Naučna zajednica i budućnost Srbije", istakao da je Srbija, prema oceni međunarodnih institucija, "naučna zvezda u usponu" i da može nadoknaditi izgubljeno vreme u kome nije ulagala u razvoj nauke.

"Srbija koja zaostaje stvara probleme svojim gradjanima i okruženju, Srbija koja ne zaostaje i koja hvata korak, koja prednjači i biva u naučnom i tehnološkom smislu predvodnik u nekim oblastima jeste Srbija na dobrobit svojih građana, regiona i Evrope", izjavio je Tadić.

Prema Tadiću, Srbija ne oskudeva u ljudskim resursima, i ulaganjem u njih može pronaći način da prevazidje svoje ogranične energetske i prirodne resurse.

"Mi imamo veliki kapacitet medju naučnicima, ali da bismo očekivali od njih više moramo investirati u narednom periodu u poboljšanje uslova za istraživanje i saradnju sa medjunardnim naučnim institucijama", poručio je Tadić.

Čitav svet se, prema Tadiću, nalazi u svojevrsnoj tranziciji i suočava se sa mnogobrojnim iskušnjima, ali nauka može pronaći lek protiv ranjivosti savremene civilizacije.

Predsednik Srbije je istakao da je nauka ta koja, na primer, u budućnosti mora pronaći odgovor na pitanje kako prehraniti populaciju od deset milijardi ljudi, i zato je neophodna interakcija izmedu nauke i politike.

"Nauka i politika nisu odvojive, politika mora da prati nauku ali i nauka mora da prati sociološke procese jer samo tako ćemo imati stabilno i razijeno društvo", istakao je Tadić.

Ljudski život će, kako je zaključio predsednik Tadić, u budućnosti sve više biti oslonjen na nauku i inovacije, i Srbija, iako mala zemlja, obavezna je da investiranje u nauku tretira kao najviši imperativ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: