Vejvodi nagrada Evropskog pokreta

Ivan Vejvoda, predsednik Balkanskog fonda za demokratiju dobitnik je ovogodišnje nagrade ''Doprinos godine Evropi 2010.''

Izvor: B92

Nedelja, 23.05.2010.

11:37

Default images

Nagradu je Vejvodi dodelio Evropski pokret u Srbiji. Vejvoda je bio savetnik premijera Zorana Đinđića i Zorana Živkovića za spoljne odnose i evropske integracije.

U periodu od 1998. do 2002. godine bio je izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo. Tokom devedesetih godina Vejvoda je bio jedna od najznačajnijih figura demokratskog opozicionog pokreta.

Nagradu je Vejvodi uručio prošlogodišnji dobitnik, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac. Vejvoda je primajući nagradu rekao da greše oni koji misle da je Evropa iluzija koja stalno izmiče kao i oni koji misle da Srbija treba da postavi druge ciljeve i drugačiju spoljnu politiku.

„On zastupa interses zemlje i našeg turbulentnog regiona auitentično, nezavisno i znalački. Ali upravo time najviše doprinosi razumevanju u Evropi i svetu problema sa kojim smo suočeni realnih puteva njihovog prevazilaženja i najboljih načina da nam se u tome pomogne“, kaže predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević.

„Mi jesmo i da ćemo zauvek ostati Evropa, ne samo po geografskoj poziciji, nego i po istoriji i kulturi i nemamo gde drugde da idemo nego da ostanemo tu gde jesmo. Ali nam nedostaju neki elementi koji čine modernu, demokratsku Evropu, a to je više uređenosti, više vladavne prava i više mogućnosti za pojednica da iskaže svoj stav i da se njegov glas čuje“, kaže Vejvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: