Dani Sarajeva u Beogradu

Odnosi u regionu 15 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i moguća rešenja bili su tema poslednje panel diskusije održane u okviru Dana Sarajeva.

Izvor: B92

Nedelja, 23.05.2010.

11:32

Default images

Jedna od tema bila je i predstojeća prva poseta predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića Beogradu zakazana za 25. maj.

Silajdžić dolazi na poziv predsednika Borisa Tadića.

„Ne mislim da je Silajdžić promenio mišljenje zbog toga što su se desile stvari koje su se desile. Mislim da ju je Turska pritisla do mere do koje više nije mogao da izdraži taj pritisak i očiglednio je da u nekim glavama se još nisu odvojile dve bitne stvari. Jedna je ono što su ratna događanja, što je period do 95. i što treba da ima svoju zaključnicu u onome što su sudovi , što je pornalazak nestalih, što je reparacija žrtava , što je proces normalizacije i pomirenja, a drugo je aktuelna politika“, kaže Srđan Dizdarević, bivši predsednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Dizdarević smatra da bi to mogao da bude bitan korak ka zajedničkom prevazilaženju problema.

„Ukoliko ta poseta bude doprinela toj normalizaciji, tom smanjenju tenzija i tom jednom iskrenom pokušaju da se zajednički prevazilaze problemi, to će biti jedan bitan i krupan iskorak“, kaže Dizdarević.

„Imam jedan ljudski osećaj da svaki minut koji mi potrošimo na razgovor o Dodiku i Silajdžiću, o tome šta oni rade da je zapravo minut koji nepovratno gubimo. To je izgubljeno vreme. Mi moramo da se isključivo fokusiramo na drugi deo, a to je da spašavamo mlade. Mladi su kategorija stanovništva u BiH s kojima se može raditi“, kaže zamenik gradonačelnik Sarajeva Miroslav Živanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: