Veštačko osemenjavanje ćuraka

U Srbiju koja je poljoprivredna zemlja, za tov se uvoze jednodnevni ćurići iz Kanade. Ipak, zahvaljujući naporima jedne žene to bi moglo da se promeni.

Izvor: B92

Subota, 22.05.2010.

19:53

Default images

Domaće živinarstvo je u krizi, ali grana koja napreduje i koja se širi je uzgoj ćuraka.

Na celom Balkanu, veštačko osemenjavanje ćuraka se radi samo u Bačkoj Topoli. Mada može da deluje jednostavno, ceo postupak je veoma delikatan. Seme se od ćurana uzima masažom trtice i kloake.

Potrebno je pogoditi pravi ritam pokreta i pravu tačku koju bi stimulisala kobilica ćurke da bi ćuran dao mililitar-dva semena koje se usisava u razređivač.

Mali broj ljudi je obučen za ovo, a još manji broj žena. Nada Benčik, direktor jedine srpske farme priplodnih ćuraka je jedna od dve žene u svetu koja je savladala tehniku.

“Došao je neki momak iz Maroka da ih obučava i to je trebao da nauči jedan dečko iz Topole, međutim, kada je otišao ovaj iz Maroka, dečko iz Topole nije uspeo da izmuze ćurana”, kaže Benčikova.

Nisu mogli da ponovo zovu Engleze tako da je ostalo samo da ona to proba i uspela je.

Od 17 ćurana namuze se dovoljno semena da se osemeni 300 ćuraka.

Međutim, mada farma u Topoli proizvede 15 000 ćurića za tov nedeljno – i dalje se daleko više ćurića uvozi iz Kanade, odakle se transportuju avionima do Srbije.

“Besmisleno je da se u Srbiju uvoze prilplodni ćurići, ali to njima ne smeta jer prodaju sve koje oni proizvedu”, rekla je vlasnica farme.

O ovoj temi, ali i o ceni pšenice, kozama, problemima protivgradne odbrane, jedinom zapatu ovaca u Srbiji, uzgoju jagodičastog voća u Španiji, i proboju naših herbicida na tržište Makedonije, možete da više čujete u programu Znanje na poklon – sutra u 8 i 30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: