Obeležene zadušnice u Prištini

Oko 150 raseljenih prištinskih Srba došlo je u pratnji Kosovske policije da obeleže letnje Zadušnice na gradskom pravoslavnom groblju u Pristini.

Izvor: Beta

Subota, 22.05.2010.

18:23

Default images

Pored Srba koji još žive u Prištini i u selima centralnog Kosova na zadušnice su došli i raseljeni prištinski Srbi.

Oni već jedanaest godina žive u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i drugim gradovima centralne Srbije. Pomen upokojenima na prištinskom pravoslavnom groblju služio paroh Prištine i Lapljeg sela Milorad Cvetković.

Mnogi raseljeni Srbi nisu bili u mogućnosti da održe pomen, daju daću i zapale sveće na grobovima svojih preminulih, jer nisu mogli da pronađu grobove na gornjem delu u korov i trnje zaraslog groblja.

Članovi porodica Zdravković, Đorđević i Aritonović, koji su danas prvi put posle deset godina došli na Zadušnice u Prištinu, rekli su da ne mogu da pronađu groblja najmilijih, jer su zarasla u gusto šiblje.

"To je strašno. Čekam jedanaest godina da obiđem grobove svojih roditelja, a sada ne mogu od gustog šiblja da se probijem do njihovih grobova. Zato moram da zapalim sveće na tuđem grobu na kome je porušen nadgrobni spomenik", rekla je Slavica Zdravković.

Raseljeni Srbi, koji su i predhodnih godina dolazili na zadušnice na prištinsko pravoslavno groblje, kažu da pored toga što je groblje zaraslo u šiblje i korov na njemu ima mnogo novorazrušenih spomenika.

Raseljeni Srbi, čiji najmili su sahranjeni u delu groblja oko nove kapele, mogli su lakše da pronađjui grobove i da zapale sveće, jer na tom delu ima manje trnja i drugog rastinja.

Raseljeni prištinski Srbi su danas pre podne bili na obeležavanju slave tog hrama i gradske slave Sveti Nikola u istoimenoj delimično obnovljenoj crkvi u Prištini u kojoj je liturgiju služio episkop Teodosije.

Dolazak raseljenih Srba u Prištinu organizovalo je Udruženje raseljenih "Srećna porodica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: