NS: Đelić otvorio Festival nauke

Ministar nauke Božidar Đelic najavio je na otvaranju Festivala nauke na Univerzitetu u Novom Sadu projekte ulaganja u nauku u naredne četiri godine.

Izvor: B92

Subota, 22.05.2010.

17:31

Default images

Đelic je rekao da ce godišnji budžet za naučne projekte biti 90 miliona evra na republičkom nivou, a određena sredstva za ovu oblast uložiće i Vlada Vojvodine.

Konkursi za ove projekte biće raspisani sutra na velikom skupu u beogradskom centru Sava u kojem će učestvovati 3500 naučnika iz cele Srbije.

„Naša pozicija mora da bude zemlja visoko obrazovanih ljudi, koji plasiraju skupe prizvode u Evropi i u svetu, i sutrašnji skup koji se zove Naučna zajednica za budućnost Srbije" biće važan korak u tom pravcu“, najavio je Đelić.

Iz fonda za nauku oko 20 miliona evra ce biti direktno upotrebljeno za povratak naučnika, koji su otišli iz zemlje. Resorni ministar rekao je da već postoji spisak najistaknutijih naučnika i tehnologa iz inostranstva sa kojima će direktno pregovarati o povratku u zemlju.

U narednom periodu biće omogućeno i to da mladi naučnici do 35 godina budu rukovodioci velikih projekata.

Festival nauke u Novom Sadu održava se drugi put u kampusu novosadskog Univerziteta. Tokom vikenda, na ovom Festivalu će biti predstavljeno 26 naučnih oblasti, a u realizaciji učestvuje više od 300 naučnih radnika i studenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: