Srbi, Albanci i Romi u folkloru

U Prištini radi folklorno društvo „Budućnost“ sastavljeno od Srba, Albanaca i Roma. Pokrenuto je u nameri da zbliži pripadnike različitih nacionalnosti.

Izvor: B92

Subota, 22.05.2010.

16:51

Default images

Nevladinoj organizaciji „Budućnost“, koja je pokrenula ovaj projekat, jedan od ciljeva je olakšavanje zajedničkog života Srba, Albanaca i Roma.

Okupila je mlade različitih nacionalnosti iz Prištine i okoline i formirala folklorno društvo. Već godinu dana grupa mladih u centru Prištine provodi slobodno vreme igrajući albanske, srpske i romske igre.

Stefan Stojanović iz Dobrotina je i ranije igrao u folkloru ali tamo nije bilo albanskih igra.

“U početku bilo nam je stvarno bilo teško jer ja ranije nigde nisam imao kontakt sa Albancima, tako da nam je svima bilo teško. Što se tiče problema, nikakvih problema nije bilo. Iskreno da vam kažem, nije mi bilo svejedno kad sam došao ovde ali video sam da ovo ide na bolje, sad se svi dobro sporazumevamo, svi dobro igramo, trudimo se za dalje, znači idemo ka budućnosti”, kaže Stefan Stojanović.

Melihate Arbanaš iz Podujeva kaže da je imala podršku porodice da radi sa Srbima i Romima.

“Problema nije bilo nikada, zato smo i došli, da imamo bolju budućnost i verujem da ćemo je imati. Ja sam do sad dobro naucila i srpske i romske igre”, rekla je Melihate Arbanaš.

Dvanestogodišnja Meribane Tetari je došla iz Novog Sada i sada zivi u Podujevu. Ona kaže da je zadovoljna jer su je svi lepo prihvatili.

„Oni kažu to je super, kako mogu i ja da dođem, znači jako je dobro. To je stvarno, kao Srbi, kao Albanci, kažu da je to super jer možeš da naučis i srpski i albanski“, objašnjava Meribane Tetari.

Učenica Suzana Drenica kaže da je sa zadovoljstvom prihvatila da se uključi u ovaj projekt jer ovako svi mogu da nauče kulturu drugih.

“Oni su naši građani i treba da žive na Kosovu. Treba da znaju albansku, romsku i srpsku kulturu“, kaže Suzana Drenica.

Za godinu dana funkcionisanja folklornog društva problema u široj zajednici zbog njegovog multikulturnog karaktera nije bilo. Iza projekta stoji kosovska vlada, a projekat je finansiran od strane Ministarstva za povratak i zajednice Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: