Politika: Zakon čuva funkcije

Funkcioneri sa duplim funkcijama verovatno neće morati da se odreknu nijedne do kraja mandata jer će Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije biti izmenjen.

Izvor: B92

Subota, 22.05.2010.

00:20

Default images

Takav zaključak se može izvući iz zvaničnih i nezvaničnih najava iz Narodne skupštine Srbije.

Skupštini je Ustavni sud dao rok od 30 dana da dostavi mišljenje o članu 82 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, prema kojem su svi funkcioneri morali do 1. aprila da izaberu jednu funkciju koju će obavljati.

Petar Petrović (JS), član Zakonodavnog odbora, kaže za "Politiku” da će se zalagati za to da odbor zauzme stav da se ova odredba zakona primenjuje posle sledećih izbora "s obzirom na to da je funkcionerima izabranim na poslednjim izborima već prošlo pola mandata”.

Petrović ističe da bi trebalo "jednim amandmanom izmeniti zakon u ovom pravcu”.

Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe (G17 plus) kaže da se o "stavu Ustavnog suda ne diskutuje”, ali dodaje da je "i ovo dokaz da je zakon trebalo doneti i agenciju formirati još pre nekoliko godina, pa sad ne bismo bili u situaciji da, kad smo sve to uradili, uočimo da neki članovi zakona ne mogu da se sprovedu u praksi”.

Grubješićeva, takođe, misli da bi „nekim amandmanom na zakon moglo da se pronađe rešenje kako bi se premostilo sadašnje stanje”.

Niko drugi iz vladajuće koalicije nije želeo da zvanično govori o ovoj temi, ali mnogi nezvanično kažu da su za promenu zakona.

I opozicionari su uvereni da će zakon biti promenjen. Milica Radović (DSS), član Zakonodavnog odbora, kaže da "u zakonu nema ništa nejasno, on samo treba da počne da se primenjuje, a ne da se traže razlozi da se to izbegne”.

Dejan Mirović (SRS) kaže da ova odluka Ustavnog suda, "baš kao i ona o odbornicima, pokazuje da su odluke suda, pre svega, političke prirode”. Prema njegovim rečima, "ovakva odluka već na startu degradira Antikorupcijsku agenciju, sputavajući je u radu”.

Odlukom Ustavnog suda "duple” funkcije moći će da zadrže i poslanici Narodne skupštine Srbije i gradonačelnici Kragujevca i Jagodine, Veroljub Stevanović i Dragan Marković Palma.

Nijedan od njih dvojice nije se odrekao nijedne funkcije do 1. aprila, mada su to najavljivali. Naprotiv, Dragan Marković Palma tražio je i dobio pismeno mišljenje Ministarstva pravde po kome on nije u sukobu interesa.

Predsednik Zakonodavnog odbora Vlatko Ratkovića (DS) juče je izjavio za Tanjug da će odbor u što kraćem roku dostaviti odgovor Ustavnom sudu.

"Čim primim zahtev, proučim i analiziram situaciju staviću to na dnevni red odbora i eventualno učestvovati u javnoj raspravi pred Ustavnim sudom”, rekao je Ratković.

Prema poslovniku o radu "ako Zakonodavni odbor nađe da ima mesta za preispitivanje rešenja sadržanih u zakonu čija se ustavnost osporava, predložiće Narodnoj skupštini da razmotri predlog za ocenu ustavnosti tog zakona i zaključak da vlada ili nadležno ministarstvo pripremi predlog za izmenu ili dopunu tog zakona”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: