Zbog napada prekinuta gej parada

Slovačke lezbejke i homoseksualci odustali su od prve gej parade i pohoda protiv diskriminacije pre nego što je uopšte uspela da krene iz centra Bratislave.

Izvor: Beta

Subota, 22.05.2010.

14:24

Default images

Njih su napali neonacisti, a policija nije bila u stanju da im garantuje bezbednost. Zbog napada na gej paradu, policija je uhapsila do sada četvoro ekstremista.

Ukupno oko 100 neonacista i ekstremista iz Slovačkog zajedništva napali su učesnike gej parade.

DUGA prajd, pohod slovačkih homoseksualaca i lezbejki koji su uspeli prvi put da ga organizuju posle propalih pokušaja ranijih godina, nije ni krenuo ulicama starog grada pošto je policija upozorila da su prilazi trgu puni neonacista i ultranacionalista.

Policajci se na početku napada nisu libili da upotrebe pendreke da neonaciste izvuku iz mase.

Neonacisti i ekstremisti vređali su učesnike parade vulgarnim rečima, a policiji skandirali "sramota, sramota". Umešali su se u masu oko 500 učesnika Duga prajd na Hvezdoslavovom trgu, bacili dimnu bombu i suzavac. Prethodno se se njih petorica provukli kroz policijske kontrole.

Slovačkima organizacijama lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca posle nekoliko uzaludnih pokušaja pošlo je sada prvi put u istoriji za rukom da organizuju svoju gej paradu nazvanu Duga prajd.

Simbol duge i njenog šarenila boja koje govore da smo "svi različiti, a jednaki u ravnopravnosti" našao se na kravatama mnogih muškaraca u masi i na zastavicama koje učesnici prve slovačke gej parade nose u rukama.

Neki od aktivista LGBT organizacija i Slovaci koji su došli da podrže njihovo pravo da ne budu diskriminisani zbog seksualne orijentacije, među njima i neke poznate slovačke javne ličnosti, nosili su majice sa natpisom "Koračajmo ponosno".

Prva slovačka gej parada izazvala je žestoke reakcije hrišćanskih organizacija mada je Slovačka katolička crkva saopštila da homoseksualci ne smeju da se diskriminišu iako je po njenom učenju praktikovanje takvih odnosa "ogavan greh pred Bogom".

Lider nacionalista iz Slovačke narodne stranke, koja je partner u vladi premijera Roberta Fica, Jan Slota prvo je rekao da će doći lično da pljune u lice homoseksualce, ali je kasnije apelovao na svoje simpatizere da na trg u subotu ne dolaze, kako se još ne bi dizale tenzije.

Podmladak Slotinih nacionalista saopštio je da im homoseksualci nisu vredni ni da ih gađaju jajima, ali pripremaju odmah posle junskih parlamentarnih izbora predlog izmena Ustava koje bi jasno i neopozivo potvrdile da brak može da bude samo veza muškarca i žene.

Jedino neonacisti i ultranacionalisti su se pozivali preko interneta da dođu i po svaku cenu danas čak i nasiljem spreče pohod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: