"Odlični odnosi Srbije i Grčke"

Grčki ministar spoljnih poslova Dimitris Drucas istakao je prilikom razgovora sa šefom dipomatije Vukom Jeremićem, odličan nivo odnosa Grčke i Srbije.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 21.05.2010.

22:55

Default images

Dvojica ministara razgovarala su o evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, koje Grčka zdušno podržava inicijativom o pristupanju ovih zemalja Uniji 2014. godine.

On je dodao da je pritom za postizanje tog cilja "veoma važan preduslov poštovanja principa dobrosusedstva kojem Grčka pridaje posebnu važnost".

Ministar spoljnih poslova Srbije kaže da će dobra volja koju će, kako se nada, predstavnici svih zemalja zapadnog Balkana pokazati na samitu u Sarajevu, zakazanom za početak juna, "biti snažan signal Evropskoj uniji da je region sazreo i da je, i pored razlika, spreman da sarađuje".

Jeremić je izrazio zahvalnost na podršci koju Atina pruža Beogradu u vezi "evropskih perspektiva Srbije, diplomatske borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i ekonomske saradnje".

Grčka je najvažniji partner Srbije na Balkanu, izjavio je Jeremić i izrazio nadu da će narednih nedelja EU doneti odluke o početku procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i početku procesuiranja aplikacije Beograd za članstvo u Uniji.

Od ogromne je važnosti da se stvori konsenzus 27 članica EU, ocenio je Jeremić.

On je izrazio zahvalnost Grčkoj i što je građanima Srbije omogućeno da putuju bez viza u EU.

"Ovog leta će našim građanima biti još lakše da putuju u Grčku na more. Godišnji odmor ću provesti u Grčkoj, jer ne postoji morska obala u regionu gde bi naši građani mogli da se bolje osećaju nego u Grčkoj“, rekao je Jeremić.

On je izrazio nadu da će ove godine rekordan broj turista iz Srbije posetiti Grčku, uz ocenu da "nikada nije bilo više razloga za dolazak na odmor u Grčku".

Drucas je izjavio da dolazak velikog broja Srba predstavlja čast za Grčku i naglasio da je Atina spremna odmah da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU.

Važno je i što brže razmotriti aplikaciju Srbije za članstvo u EU, ocenio je Drucas.

Što se tiče Kosova, Drucas je rekao da je za Grčku najvažnije potpuno poštovanje ljudskih prava.

Radimo na poštovanju volje svih naroda i u tom duhu se razvija politika Grčke na Balkanu, izjavio je Drucas.

On je izrazio želju da sa sastanka u Sarajevu bude Briselu upućena poruka da je budućnost svih zemalja zapadnog Balkana u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: