Zabranjen skup pristalica feredža

Grad Brisel zabranio je okupljanje građana koji podržavaju nošenje burke, najavljen za sutra u centru grada.

Izvor: B92

Petak, 21.05.2010.

18:46

Default images

U obrazloženju uprave belgijske prestonice navodi se da se strahuje da ne izbiju nemiri i incidenti.

Organizatori skupa, članovi islamističke organizacije "Sharia4Belgium", nedavno osnovane u Belgiji, rekli su da će u tom slučaju organizovati demonstracije u drugim gradovima Belgije ili ispred belgijskih ambasada u nekoliko evropskih prestonica.

Debata o nošenju feredže zahuktala se u Belgiji od 29. aprila kada je u skupštini izglasan zakon kojim se zabranjuje njeno nošenje na javnim metima, uključujući i na ulici.

Belgija je prva evropska zemlja koja je zabranila potpuno prekrivanje lica na javnim mestima dok se Francuska sprema da isto učini.

Belgijska novinska agencija Belga javlja da su članovi grupe "Sharia4Belgium" u Anversu rekli danas da odustaju od okupljanja u Briselu ali da traže druga mesta koja bi mogla da ih prime.

U nazivu organizacije je reč šerijat odnosno božanski zakon islama.

Abu Imran, jedan od članova organizacije naveo je kao mogućost za održavanje protesta briselska predgrađa Molenbek i Laeken gde žive velike muslimanske zajednice. On je rekao da bi mogli da se organizuju i protesti ispred belgijskih ambasada u Irskoj, Britaniji i Švajcarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: