Kosovo za Albaniju versko pitanje

Albanija problem Kosova pokušava da predstavi u verskom, a ne u etničkom smislu, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Izvor: B92

Petak, 21.05.2010.

17:16

Default images

Politički direktor tog ministarstva Borko Stefanović optužio je Albaniju da je na konferenciji Organizacije islamske konferencije pokušala da kosovski problem predstavi u verskom smislu.

Stefanović je rekao da je albanska delegacija na konferenciji OIK-a u Dušanbeu predložila tekst rezolucije o Kosovu kojim se od članica OIK-a traži da "podrže Kosovare i muslimane na Balkanu".

"Video se jasan perfidan pokušaj da se kosovski problem predstavi u verskom smislu, a ne u etničkom", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, u tekstu se poziva i na afirmaciju Kosova u međunarodnoj areni, pozdravlja se članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci i potvrđuje opredeljenost za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom.

"Albanska delegacija je kroz ovaj dokument pokušala da afirmiše nezavisnost Kosova i pozove na nova priznanja i da na jedan krajnje nekorektan način kosovski problem predstavi čak i kao versko pitanje, što naravno ne stoji", rekao je on.

Nakon diplomatske akcije Srbije koja je, kako je rekao Stefanović, "bila dosta agilna i dinamična, a uz veliku pomoć prijatelja, članova OIK-a, uz neprekidan proces bombardovanja amandmanima ovog teksta, albanski predlog je doživeo fijasko i ništa od onoga što su tražili nije se našlo u završnom tekstu rezolucije".

Na ministarskoj konferenciji OIK-a koja je pre dva dana završena, usvojena je rezolucija o Kosovu. Albanija je, kako je danas javio Dojče vele, pozdravila tu rezoluciju za koju smatra da je "od velikog značaja za dalje priznavanje Kosova od drugih država".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: