Šta poljoprivrednicima donosi EU

Članstvo Srbije u EU ovdašnjim poljoprivrednicima omogućilo bi subvencije i izlaz na veliko tržište, ali bi donelo i strože propise u toj oblasti.

Izvor: B92

Petak, 21.05.2010.

15:28

Default images

Put ka članstvu u Evropskoj uniji našim poljoprivrednicima donosi nove propise i norme koje će morati da primenju.

Sa druge strane, članstvo će im obezbediti i tržište od skoro pola milijarde ljudi. Na Novosadskom sajmu poljoprivrede danas su mogli da čuju iskustva Mađarske.

Uvođenje i poštovanje novih propisa, drugačije kontrole kvaliteta, mnogo veća konkurencija, neke su od stvari koje očekuju naše poljoprivrednike na putu u Evropsku uniju.

Po iskustvima mađarskih komšija, oni koji nespremni dočekaju sve ovo imaće manje šanse za uspeh od poljoprivrednika koji na vreme počnu da se prilagođavaju novim uslovima poslovanja i pravilima Evropske unije.

Njima, ako se ne prilagode novim uslovima, preti opasnost da nestanu sa tržišta, što se dešavalo i u susednoj Mađarskoj, kaže Janoš Dudaš iz mađarske kompanije “Agro-Legato”.

“Bilo je vremena za sve da se pripreme do priključenja Uniji i svi su se mogli spremiti za primenu novih propisa. Problem su, međutim, imali oni koji nisu hteli da prihvate i implementiraju sve mere kontrole kvaliteta koje propisuje Evropska unija. Meni je žao tih farmera, ali to je Evropska unija – unificirani sistem kontrole kvaliteta i kvalitetna kontrola hrane”, objašnjava Dudaš.

Poruka našeg sagovornika ovdašnjim poljoprivrednicima je da se pripreme pre nego što to postane obaveza jer će tada možda biti kasno.

Naši poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali imaju podeljena mišljenja i očekivanja u vezi sa priključenjem Evropskoj uniji.

Dok neki čekaju priključenje kako bi se uvela jasna pravila poslovanja, drugi smatraju da će im to samo doneti štete.

Ipak, oni koji se prilagode i opstanu, imaće prilike da svoje proizvode plasiraju na tržištu od oko 450 miliona ljudi, što je, smatraju u Mađarskom ministarstvu poljoprivrede, najveća korist od priključenja Uniji.

U našem Ministarstvu poljoprivrede tvrde da je Srbija dosta uradila u oblasti poljoprivrede, ali i da nas izazovi na putu ka članstvu tek očekuju.

Harmonizacija propisa i jačanje kapaciteta koji će ih ispratiti samo su deo tog posla, smatraju u Ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: