"Turska kao posrednik na Balkanu"

Profesor FPN Predrag Simić kaže da Turska u svom približavanju Balkanu kao svoj prioritet podržava vlade u Sarajevu i Prištini.

Izvor: B92

Petak, 21.05.2010.

15:18

Default images

Simić kaže da Ankara u tome ne vidi protivrečnost u odnosu na politiku koju vodi prema Beogradu, već želi da ostvari posredničku ulogu.

Komentarišući izjavu turskog premijera Redžepa Tajip Erdogan da će Turska učiniti sve što je moguće da podrži Kosovo u lobiranju za priznanje nezavisnosti koju su preneli prištinski mediji, Simić kaže da Turska očekuje da može odigrati ulogu posrednika.

"To je tako sa stanovišta Turske. Da li je to u interesu Beograda i njegovog prava da se neće odreći svog suvereniteta i integriteta nad Kosovom, to ostaje da se vidi. U svakom slučaju Turska jeste veoma kompleksan partner", ocenio je Simić.

On je kazao da je bilo očigledno da se Turska vraća na Balkan iz njenih poslednjih nastupa.

"Da se Turska vraća na Balkan bilo je očigledno već od njenih nastupa kako prema Srajevu, tako i prema Prištini, a odnedavno i prema Beogradu, počevši od potpisivanja Istanbulske deklaracije između predsednika Borisa Tadića, Abdulaha Gula i Harisa Silajdžića", kazao je Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: