Dvostruke funkcije opet dozvoljene

Ustavni sud privremeno je obustavio odredbu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije po kojoj su funkcioneri morali da izaberu jednu funkciju.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

16:26

Default images

Na sednici Ustavnog suda odlučeno je da se od Skupštine zatraži mišljenje o predlogu za ocenu ustavnosti te prelazne odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Mišljenje treba da bude dostavljeno u roku od 30 dana kako bi sud doneo konačnu odluku.

Predlog za ocenu ustavnosti te odredbe podneli su poslanici Skupštine Vojvodine, izabrani po većinskom modelu, koji su istovremeno predsednici opština Sremski Karlovci, Novi Bečej i Apatin.

Ustavni sud doneo je rešenje o obustavljanju izvršenja pojedinačnih akata ili radnji preduzetih na osnovu člana 82. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Član 82. zakona, koji je među prelaznim odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, propisuje da funkcioner koji na dan početka primene zakona, 1. januara, obavlja više javnih funkcija mora da se opredeli za jednu funkciju. To znači da bi tek nakon što se opredeli mogao da traži saglasnost da obavlja drugu funkciju.

Sudija izvestilac Ustavnog suda Dragiša Slijepčević rekao je u obrazloženju da bi za funkcionere, kojima je članom 82 uskraćeno pravo da od Agencije za borbu protiv korupcije zatraže saglasnost za obavljanje dve javne funkcije, nastupile štetne posledice jer bi morali podneti ostavke bez obzira što ispunjavaju zakonske uslove.

"U tom slučaju, zakoniti rad državnih i drugih organa uslovljavao bi se sprovođenjem naknadnog izbornog postupka za obavljanje funkcija koje su ostale upražnjene podnošenjem ostavki funkcionera koji su ih do tada obavljali", naveo je Slijepčević.

Sudija Ustavnog suda Marija Draškić rekla je u raspravi u otvorenom delu sednice za javnost, da bi sud u konačnoj oceni trebalo da utvrdi da li se u osporenoj odredbi radi o pravu na javnu funkciju, koje će se tretirati sa stanovišta zabrane diskriminacije.

"Drugi problem je pitanje uporedivosti situacije, odnosno funkcionera od kojih su jedni već na dve funkcije, a drugi na jednoj i traže dozvolu da budu izabrani na drugu", rekla je Draškić.

Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić ukazala je da osporena zakonska odredba na nejednak način tretira zatečene funkcionere i one koji na funkciju stupaju po donošenju Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije.

"Pitanje je da li zaista postoji razumna sumnja da odredbe zakona dovode u nejednak položaj nosioce javnih funkcija", rekla je Nenadić i dodala da bi osnov za utvrđivanje povrede Ustava mogao da postoji ukoliko bi se utvrdila povreda ljudskih prava, kao što je izborno pravo.

Poslanici Skupštine Vojvodine koji su izabrani po većinskom modelu, a koji su istovremeno predsednici opština tražili su da ostanu na obe funkcije - na mestu poslanika kako bi se izbegli dopunski izbori, a na funkcijama predsednika opština jer su, kako su izjavljivali, neophodni svojim lokalnim sredinama.

Oni su od Agencije tražili saglasnost da ostanu na obe funkcije do prestanka mandata poslanika, pozivajući se na prelaznu odredbu odluke pokrajinskog parlamenta koja reguliše sukob interesa.

Agencija im nije dala saglasnost, odnosno odbacila je zahteve, navodeći da prema prelaznoj odredbi republičkog Zakona prvo treba da se odluče za jednu funkciju i tek potom traže saglasnost da prihvate drugu.

Iz Agencije je, međutim, ranije saopšteno i da u skladu sa usvojenim pravnim stavom nije moguće istovremeno vršiti funkciju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, odnosno da i za takav zahtev ne bi dobili saglasnost.

Najavljeno je da će protiv svih funkcionera koji se do 1. aprila nisu izjasnili koju će funkciju zadržati, kako onih koji su tražili saglasnost i odbijena im je, tako i onih za koje se otkrije da imaju više funkcija, biti pokrenut postupak zbog kršenja zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: