Bajec:Ne odmrzavati plate i penzije

Ekonomista Jurij Bajec ocenio je da bi plate i penzije u Srbiji trebalo da ostanu zamrznute do 2011. godine, kao što je dogovoreno sa MMF-om.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.05.2010.

14:58

Default images

"Smatram da bi trebalo da se držimo dogovora, ne samo zbog MMF-a, nego pre svega zbog Srbije", izjavio je Bajec.

Bajec je rekao da su u toku tehnički razgovori MMF-a sa predstavnicima Vlade, ekspertskim grupama, pojedinim članovima delegacija u Ministarstvu finansija i Narodnoj banci Srbije.

Računica o eventualnom povećanju plata i penzija, koje su zamrznute na kraju 2008. godine, prema njegovim rečima zavisiće od toga da li će biti obezbeđeno dovoljno prihoda da deficit u budžetu ne bude veći od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Bajec je rekao da je prvi sastanak sa MMF-om u Vladi Srbije protekao dobro i da je tada ocenjena ukupna ekonomska situacija u zemlji i regionu.

Prema njegovim rečima, konstatovano je da je bankarski sektor u Srbiji stabilan, uključujuhi i grčke banke.

Bajec je rekao i da je procenjivano da li Srbija do kraja godine može da ostvari projektovani rast BDP-a od dva odsto.

"Taj procenat je ostao kao željena veličina, a ako bi privredni rast bio veći onda bi se mogla otvoriti priča o ranijem odmrzavanju plata i penzija", rekao je Bajec.

Misija MMF-a koju predvodi Albert Jeger boravi u Srbiji od 13. maja povodom četvrte revizije stend baj aranžmana vrednog 2,9 milijardi evra, a razgovori sa srpskim zvaničnicima trajaće do 26. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: