Neredi na Madagaskaru

Madagaskarske bezbednosne snage pucale su na disidentsku frakciju vojne policije i nekoliko stotina antivladinih demonstranata.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.05.2010.

14:31

Default images

Taj deo vojne policije, koji je ranije postavio barikade na ulicama koje vode ka njihovom kampu u Antananarivi, uzvratio je vatru, prenosi agencija Rojters.

"Zbrinuli smo troje ljudi koji su imali rane od metaka. Oni su svi civili", rekao je predsednik Crvenog krsta na ostvu Klod Rakotodrandža.

Agencija AP navodi da je sukob izbio pošto se, na stotine demonstranata približilo kampu kako bi protestovali zbog zloupotrebe nacionalne policije, a policija odgovorila vatrom.

Agencije navode da nije potpuno jasno da li je u sukobu bilo žrtava i još povređenih, niti koliko je vojnika uključeno u protest.

U martu prošle godine Andri Radžoelina (35) preuzeo je vlast, posle višenedeljnih protesta opozicije protiv predsednika Mark Ravalomanane koji je, izgubivši podršku vojske, bio prinuđen da podnese ostavku.

Polaganje zakletve novog predsednika Radžoeline prošlo je bez prisustva predstavnika stranih država, koji su njegovo preuzimanje vlasti smatrali kao državni udar na ostrvu, nekadašnjoj koloniji Francuske.

Novi predsednik Madagaskara, ostrva u Indijskom okeanu kod obala Afrike, obećao je da održati parlamentarne izbore koji su zakazani za 30. septembar, odnosno predsedničke koji bi trebalo da budu 26. novembra.

Održavanju opštih izbora prethodiće održavanje referenduma o Ustavu 12. avgusta.

Radžoelina je obećao početkom meseca u obraćanju na televiziji, da se neće kandidovati za izborima za predsednika, što poznavaoci ocenjuju "kao pokušaj da ponovo uveri kritičare da je odan demokratiji", navodi AP.

On se, međutum nije odazvao pozivima iz međunarodne zajednice da se omogući da sve političke snage budu uključene u nadgledanje izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: