Istraga zbog zločina u selu Čuška

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da je privelo A. S, pripadnika paravojne jedinice "Šakali“, kome je određen 48-časovni policijski pritvor.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

14:10

Default images

Za njega se sumnja da je počinio ratni zločin protiv albanskih civila u selu Ćuška na Kosovu i Metohiji 14. maja 1999. godine.

"Osumnjičeni se nalazio u bekstvu kada je 13. marta 2010. godine istražnom sudiji Odeljenja za ratne zločine Višeg suda privedeno 9 tada dostupnih pripadnika 'Šakala', Teritorijalne odbrane i policije, osumnjičenih za ratni zločin u Ćuškoj".

Tužilaštvo će, posle zadržavanja od 48 sati u policijskom pritvoru, zatražiti od istražnog sudije sprovođenje istrage protiv A.S. zbog postojanja osnovane sumnje da je zajedno sa za sada 26 pripadnika "Šakala“, TO i policije, pod komandom Nebojše Minića, učestvovao u ubistvu najmanje 41 albanskog civila u selu Ćuška, među kojima i Hasana Čekua i nekoliko članova njegove porodice.

"Osumnjičeni je, na osnovu dokaza kojima rapolaže Tužilaštvo, učestvovao u silovanjima, otimanju lične imovine - zlatnog nakita, novca i drugih dragocenosti, paljenju porodičnih kuća, sa ciljem da se širi strah među albanskim civilima kako bi ih primorali da napuste mesta svog prebivališta i presele se u Republiku Albaniju", istaknuto je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: