"Srbija da radi na ravnopravnosti"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kaže da Srbija nije dostigla potreban stepen rodne ravnopravnosti i da na tome treba još dosta raditi.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

13:33

Default images

"Potrebno je da ono što su prava stečena na papiru možemo u potpunosti i efektivno da primenjujemo", rekla je Petrušićeva.

Ona je rekla i da bi u narednih nekoliko nedelja služba poverenika za zaštitu ravnopravnosti trebalo da bude formirana do kraja i počne da radi punim kapacitetom.

"U međuvremenu, pre nekoliko dana, prosleđena mi je i prva pritužba građana koja se odnosi na višestruko kršenje prava. To znači da su građani vć informisani o postojanju nove službe koja će se boriti za njihova prava", kazala je Petrušićeva.

Ona je najavila i da će njen cilj biti da se što veći broj sporova po pitanju diskriminacije reši sporazumno, pre dolaska na sud.

Učesnici skupa o poštovanju rodne ravnopravnosti ocenili su da ta oblast u Srbiji mora biti sistemski i trajno uređena, ako treba i uvođenjem većih sankcija za kršenje standarda i propisa za jednakost polova.

Skup u Palati Srbija organizovala je kancelarija Zaštitnika građana Srbije uz podršku Grčke kancelaje ombudsmana i Evropske unije.

Zamenica ombudsmana Zorica Mršević istakla je da zaposleni u državnim institucjama treba da budu posebno obučeni za primenu propisa i standarda rodne ravnopravnosti.

Veoma je važno poštovanje rodne ravnopravnosti i u imenovanju zanimanja, kazala je Mrševićeva dodajući da bi i u državni ispit koji polažu zaposleni trebalo uvesti deo u kojem će se proveravati poznavanje propisa iz oblasti jednakosti polova.

Zamenica zštitnika građana Grčke Martina Janakoru rekla je da se ni u Evropskoj uniji ravnopravnost polova ne poštuje u potpunosti, a najviše je problema u oblasti zapošljavanja.

"U evropskimm zemljama potrebno je unaprediti ravnopravnost žena na tržištu rada. Ekonomska kriza dodatno je otežala mogućnost da žene pronađu zadovoljavajući i dobro plaćen posao", navela je Janakoru.

Prema njenim rečima, ekonomska kriza umanjila je i sredstva koja se kroz socijalne doprinose ulažu u zaštitu materinstva.

"Da bi žene bile u svakom smislu ravnopravne potrebno je propisima omogućiti ravnotežu između napretka na radnom mestu i porodičnih obaveza", poručila je zamenica ombudsmana Grčke.

Predstavnica austrijskog Instituta za ljudska prava Barbara Lig kao problem u svim evropskim zemljama navela je to što poslodavci prilikom razgovora za posao žene pitaju o njihovim porodičnim planovima, a na takvu vrstu ličnih pitanja nemaju prava.

Kao primer odnosa Austrije prema rodnoj ravnopravnosti ona je navela slučaj kada je ženama omogućeno da karte za fudbalske utakmice kupuju po nižim cenama nego muškarci.

"Muškarci u Austriji su se pobunili, a žene su podržale takav postupak pošto su im plate manje nego muškarcima. Sve se završilo prekidom ove akcije", navela je predstavnica austrijskog instituta za ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: