Zatvoren centar za izbeglice Selova

Komesarijat za izbeglice odlučio je da zatvori kolektivni centar za izbeglice "Selova" kod Kuršumlije.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

13:12

Default images

Sutra će elektrodistribucija isključiti struju tom centru zbog duga za proteklih devet meseci od 2,6 miliona dinara.

Predsednik Udruženja raseljenih "Vidovdan" Časlav Bojović rekao je da su predstavnici Komesarijata za izbeglice iz Beograda obišli centar i utvrdili da posle isključenja struje neće biti uslova za život u centru.

Izbeglicama i reseljenim licima ponuđena su tri rešenja. Jedno je preseljenje u kolektivne centre u Šapcu, Kladovu, Užicu, Gamzigradskoj banji i u Beloj Palanci. Kao drugo rešenje ponudili su da stara lica odu u staračke domeve, i treće rešenje je da prihvate "pikap program" i da se sami snađu za život.

"Pikap program" podrazumava isplatu po 40.000 dinara po osobi, odnosno 20.000 u novcu, a ostatak u robi.

Izbeglicama i raseljenima su predstavnici Komesarijata sinoć dali rok za odluku do petka u podne.

Crvenom krstu u Kuršumliji danas je iz Komesarijata za izbeglice iz Beograda javljeno da će sutra u podne ispred kolektivnog centra doći vozila koja će razvoziti izbeglice i raseljene po centrima u Srbiji.

Bojović je rekao da niko nije očekivao naprasnu odluku da svi iz centra moraju da se sele i da je nastao veliki problem jer izbeglice i raseljeni ne mogu da se snađu i da u tako kratkom roku donesu odluku gde će nastaviti život.

"Ni jedan od ovih predloga nije dobar jer se radi o ljudima koji su ovde proveli 11 do 15 godina. Svi ovi kolektivni centri su mnogo daleko od Kuršumlije, nakon njihovog preseljenja oni će morati da dolaze ovde radi sređivanja dokumentacije. Međutim, oni nemaju novca ni za život a ne za put do ovog grada", kazao je Bojović.

On je ukazao da u centru ima i 11 dece koji idu u škole, pa će to predstavljati dodatni problem, jer se bliži kraj školske godine a oni moraju da se sele u druge škole.

U kolektivnm centru živi 74 izbeglica iz Bosne i Hrvatske, kao i raseljeni sa Kosova.

U međuvremenu neki od ljudi su se odlučili da odu u bilo koji kolektivni centar dok jedan deo njih neće napustiti Selovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: