Sud odložio razmatranje žalbi

Ustavni sud Srbije odložio je razmatranje dve žalbe sudija koji nisu izabrani u opštem izboru sudija.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

12:00

Default images

Takva odluka doneta je jutros na radnoj sednici suda, održanoj od 10 do 11 sati, saopštila je predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić.

U postupku opšteg izbora sudija, krajem prošle godine izabrano je 2.407 sudija, a 870 sudija nije prošlo reizbor i većina onih koji nisu ponovo izabrani podneli su žalbe ili ustavne žalbe.

Pre razmatranja na redovnoj sednici, žalbe sudija sud će razmatrati na pripremnoj sednici, koja će biti održana sutra.

U Društvu sudija Srbije strahuju da odlaganje znači da postoji protivljenje predlogu sudija izvestilaca da se žalbe sudija usvoje.

Sudije ustavnog suda Katarina Manojlović-Andrić i Vesna Ilić Prelić, koje su sudije-izvestioci po dve žalbe sudija na odluku Visokog saveta sudstva o prestanku funkcija, smatraju da su te žalbe opravdane.

Ovo proizilazi iz dnevog reda sednice na kojoj su te žalbe trebale da budu razmatrane. Međutim, Ustavni sud je odlučio da se danas ne bavi tom temom, već da će je sutradan dodatno razrađivati.

"Moram da kažem da sam iznenađena što su odložili, jer mislim da je krajnje vreme da Ustavni sud na sebe preuzme odgovornost. Koliko sam shvatila, u oba predemta bio je predlog da se usvoje žalbe i ponište rešenje o prestanksu sudijske funkcije, na žalost ocigledano je da su se nakandno ponovo pojavile tendencije da se ta odluka poveća“, kaže predsednica Društva sudija Dragana Boljević.

Ustavni sud je ranije zatražio od Visokog saveta sudstva da dostavi pojedinačne odgovore na žalbe sudija koje nisu izabrane u postupku opšteg izbora.

Prema rečima predsednice Ustavnog suda Bose Nenadić, tom sudu je dostavljeno 178 odgovora, a kako je ranije najavila ministarka pravde Snežana Malović, preostali bi trebalo da budu dostavljeni za dve do tri nedelje.

Ustavnom sudu podneto je ukupno 634 žalbe i 827 ustavnih žalbi sudija na odluku o prestanku funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: