Jelašić: "Bura" oko kursa prolazna

Za sada promene kursa ne ugrožavaju stabilnost cena i planiranu inflaciju, kaže za B92 Radovan Jelašić.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

00:14

Default images

Iako kaže da je zabrinut zbog novog pada vrednosti dinara, odlazeći guverner Narodne banke Srbije veruje da je "bura" prolazna.

On kaže da ne može da precizira gde je granica pada vrednosti dinara i dodao da će se "crvena lampica" za uzbunu u NBS uključiti ukoliko nivo kursa ugrozi stabilnost cena. Centralna banka juče nije intervenisala na deviznom tržištu a srednji kurs evra će danas biti 101,71 dinar.

Jelašić kaže da je zabrinut zbog pada dinara, odnosno zbog mogućnosti da to poljulja stabilnost cena i poveća inflaciju. Zbog toga je NBS dva puta u proteklih nekoliko dana intervenisala sa 140 miliona evra iz deviznih rezervi.

Odbrana dinara znači sprečavanje drastičnog pada vrednosti domaće valute a ne pokušaj fiksiranja kursa, objašnjava Jelašić.

"Razlog zbog kog smo izažli na tržište je to što smo videli da su dnevne fluktacije prevelike, što naravno može da ugrozi funkcionisanje deviznog tržišta. Mi želimo da tržište nesmetno funkcioniše između banaka, da menjači prodaju, da banke prodaju i kupaju i zbog toga smo izašli na tržište, a ne zato da kažemo da kurs mora da bude 100 ili 101 dinar za evro", kaže on.

Na pitanje koji je to trenutak kada će se NBS ozbiljno zabrinuti, on kaže da će se "crvena lampica" uključiti isključivo onda ako nivo kurs ugrozi postizanje osnovnog cilja NBS, a to je, kako kaže, stabilnost cena.

Kao razloge novog talasa slabljenja dinara, Jelašić navodi rekordan pad vrednosti evra u odnosu na dolar, želju nekih stranih investitora da se povuku i platni deficit od 750 miliona evra zabeležen u prvom kvartalu, koji je dvostruko veci od priliva novca iz inostranstva.

"Banke raspolažu sa jednom značajnom sumom dinara, međutim, one kupuju i prodaju za svoje klijente, mnogo se tu govori o nekim špekulantima, ali nisu mi baš mnogo pametni ti špekulanti koji su ušli po kursu od 80 dinara za evo a sad izlaze po kursu od 102, 103 dinara. O čemu se tu radi? Oni su verovatno rekli, kad su ušli, moramo kada vrednost bude 100 dinara da izađemo. Kurs je tu sad stigao i oni to automatski prodaju, a kada se oni povuku, nama naravno i dalje ostaju devizne rezerve", kaže Jelašić.

On savetuje građanima da kredite uzimaju u dinarima a ne one koji se vezuju za evro. Što se štednje tiče, kaže da i dalje štedi u domaćoj valuti.

Jelašić veruje da će se "bura sa kursom" stišati i da njegov njegov naslednik na mestu guvernera neće imati većih problema od njega.

Ipak, kaže da bi na pad vrednosti dinara mogao da utiče izostanak stranih investicija, kao i povećanje plata i penzija koje ne bi bilo zasnovano na rastu privredne aktivnosti u zemlji.

Intervju sa guvernerom Jelašićem možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: