Novosti: Kosovo "mala Hirošima"

Jedanaest godina posle NATO bombardovanja, svakog dana u Domu zdravlja u Zvečanu se registruje bar jedan tumor. Oboleli od raka sve mlađi, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 20.05.2010.

00:58

Default images

Dr Vlastimir Cvetković, radiolog iz ove ustanove, kaže da je, pošto se porast maligniteta povezuje s radioaktivnim uranijumom, Kosovo postalo mala Hirošima.

"Poslednje tri godine u naglom porastu je broj obolelih od tumora štitne žlezde. Gotovo svaka druga žena dolazi sa ovom vrstom tumora. Ali, u porastu su i tumori grlića materice i dojke", kaže Cvetković.

Kosovo je kontaminirano uranijumom, koji za samo mesec dana može da dopre u zemlju do dubine od 215 centimetara. Danas, posle više od 10 godina, stigao je u sve kosmetske vodotokove.

Pre 1999. godine mahom su od raka obolevali ljudi od 30 godina i stariji, sada su malignitetima zahvaćena deca.

"Nedavno smo imali slučaj smrti dvanaestogdišeg deteta obolelog od tumora žlezde, a imamo i težak slučaj dvanaestogodišnje devojčice obolele od raka dojke", upozorava ovaj radiolog.

On napominje da je u porastu i broj obolelih od raka pluća zbog udisanja radioaktivnih supstanci korišćenih prilikom bombardovanja.

Sa ovim se slaže i prof. dr Stojan Sekulić, direktor KBC Priština sa sedištem u Gračanici, koji vodi projekat za Ministarstvo nauke od 2004. godine. Projektom se prate karcinomi trbušne duplje kod srpske i nealbanske populacije, ali i kod Albanaca koji se leče u okviru zdravstvene mreže Srbije.

"Najveći je porast raka pluća, organa trbušne duplje (debelog creva, jetre, žučne kese, pankreasa, želuca), dojke, jajnika i materice, tumora mozga, prostate, bubrega i mokraćne bešike. Najteže se dijagnostikuje rak žučne kese, od kog se i najbrže umire. Ima i slučajeva da veoma mala deca obolevaju od raka. Kada se uspostavi dijagnoza, jedan deo šalje se u Institut za onkologiju u Niš, a drugi u Beograd", kaže Sekulić.

On naglašavaa da su na Kosovu svi ozračeni, ali to ne znači da će se kod svih pojaviti rak, kao ni da će se pojaviti baš u ovoj generaciji, a ne kroz tri. Sve zavisi od imunološkog statusa organizma.

"Skoro polovina pacijenata dolazi na pregled u poodmaklom stadijumu bolesti, sa veoma izraženim simptomima i raširenim malignim procesom. Uzrok kasnog dolaska su neodgovarajuća zdravstvena zaštita u udaljenim krajevima, nemanje dijagnostičke aparature ili njihova neadekvatna primena, ali i strah od kretanja po Kosovu", kaže on.

Prema podacima prištinskog Instituta za radiologiju, u koje je dr Nebojša Srbljak imao uvid, među albanskom populacijom je samo u prvoj polovini prošle godine identifikovano 2.600 novoobolelih od raka i veliki porast prodaje hemoterapijskih lekova.

Prištinski list "Ekspres" objavio je da Kosovo vodi u regionu po broju umrlih od kancera. Godišnje, zbog povećane radioaktivnosti, umre 5 000 ljudi, što je tri puta više nego pre rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: