Nikolić najavljuje veliki skup

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić najavio je da će naprednjaci organizovati pre letnjeg odmora skup građana na kome će oni reći šta misle o aktuelnoj vlasti.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.05.2010.

15:56

Default images

"To nije skup kojim se menja vlast, nego skup kojim se toj vlasti ukazuje šta građani Srbije misle, rekao je Nikolić.

Začuđen što DS ne strepi od toga što je 1, 2 miliona građana otvoreno reklo da želi nove izbore, a demokrate, tvrdi, na izborima ne mogu da ostvare toliki broj glasova, on procenjuje da će se oni truditi da vlast mora da opstane po svaku cenu.

Govoreći o celokupnoj situaciji u Srbiji, Nikolić je ocenio da je ona komplikovana dodajući da su predajom potpisa građana za raspisivanje vanrednih parlamentranih izbora "isterali miša iz rupe".

On je rekao da će naprednjaci kada budu raspisani parlamentarni izbori, od drugih stranaka zatražiti da jasno kažu sa kim bi pravili postizborene koalicije.

Nikolić je naveo da se politička scena ukrupnjava i da će Srbija, što je i želja naprednjaka, biti demokratska zemlja sa dve jake političke stranke, koje će se međusobno smenjivati na vlasti.

Saradnju naprednjaka sa DSS i NS Nikolić je ocenio prirodnom, s obzirom na programe i delovanja tih stranaka i dodao da je saradnja NS i SNS intenzivirana po želji Nove Srbije, dok "DSS još uvek ima svoja previranja".

"Samo znam da onog časa kad budu raspisani izbori SNS će pred izbor staviti druge političke stranke, kao što očekuje da i nju stave pred izbor", rekao je on.

Prema njegovim rečima, naprednjaci će pitati ostale političke stranke sa kim žele da prave koaliciju posle izbora kako se ne bi ponovo pojavile male političke partije koje bi u kampanji govorile da mogu i sa jednima i sa drugima.

"Smatram da je normalna Srbija ona u kojoj najveća politička stranka po broju osvojenih glasova formira vladu. Sve drugo je nenormalno i nikad neću da se trudim da SNS, ako ne osvoji najveći broj glasova, formira vladu i time prevari građane Srbije koji su više glasova dali nekoj drugoj političkoj stranci", naglasio je lider naprednjaka.

Nikolić je rekao da bi voleo da sarađuje sa Demokratskom strankom po pojedinim pitanjima kao što je Kosovo i Metohija, ali da je, što se saradnje na nivou formiranja vlade tiče, "ovog časa to nezamislivo, nemoguće i nepotrebno" zato što je, kako je rekao, pitanje ko bi im u tom slučaju bio opozicija.

"Mi smo sada izjednačeni. Možda smo mi malo jači, možda su oni, ali da kažem da smo izjednačeni. Ako bi život, politički uticaj, poverenje građana odlučili da jedna stranka bude mnogo veća od one druge, pa da se stvara neka treća opozicija, onda bi možda saradnja bila i moguća. Ali sada kad mi moramo jedni da kontrolišemo druge, ja ne vidim mogućnosti za formiranje vlade između SNS i DS".

Prema njegovim rečima, u vladajućoj koaliciji se svi trude da izguraju mandat do kraja, a onda će, kaže, DS "da iznenadi svoje partnere sa po pet odsto glasova ili one sa njene liste" pa će im reći "idemo sami da bismo utvrdili ko je jači - SNS ili DS".

"Onda će mali da se nađu u čudu, možda će da se udružuju pa da se zovu ostaci bivše vlade. Za njih neće biti glasova", rekao je Nikolić navodeći da mu je pre svega zanimljivo šta će da urade stranke nacionalnih manjina.

On se osvrnuo i na spekulacije da će među naprednjake preći nekadašnji lider G17 plus Miroljub Labus i poslanik DSS Dragan Šormaz i rekao da su on i njegov zamenik Aleksandar Vučić Labusa videli pre godinu dana na prijemu kada se opraštao ambasador Evropske unije i da su tada razmenili nekoliko rečenica, te da je to izmišljena priča.

"Ni Aleksandar Vučić ni ja nemamo nikakvih saznanja, niti nam se Labus obratio, tako da to ostaje u sferi spekulacija i nagađanja, kao što bi moglo da se nagađa o tome da bi Boris Tadić mogao da pređe kod nas kad već prelaze ljudi iz njegovog kabineta", rekao je Nikolić.

On je kazao da ni sa Šormazom, koji je nedavno isključen iz DSS, nije razgovarao na tu temu, ali ako on bude izrazio želju da to uradi, naprednjaci ne bi mogli da ga odbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: