Ljajić o zakonu o volontiranju

Ministar rada Rasim Ljajić izjavio je da će zakonom o volontiranju biti omogućeno i mlađima od 15 godina da se uključe u volonterski rad.

Izvor: Beta

Sreda, 19.05.2010.

15:38

Default images

On kaže da će volontiranje biti zabranjeno u uslovima opasnim po život i zdravlje.

U raspravi o amandmanima na Predlog zakona o volontiranju, Ljajić je rekao da u volontiranje mogu biti uključeni i mlađi od 15 godina ali samo u skladu sa zakonima o vaspitanju i obrazovanju.

Ljajić je objasnio da će time biti dopunjen predloženi član zakona koji predviđa da volontiranje može da obavlja lice koje ima najmanje 15 godina, a da mlađi od 18 mogu da volontiraju uz pisanu saglasnost zastupnika ili staratelja.

Ljajić je rekao i da je prihvaćen amandman Srpske napredne stranke koji predviđa zabranu volontiranja u uslovima opasnim po život i zdravlje.

Povodom rešenja da osobe delimično ili potpuno lišene poslovne sposobnosti ne mogu da volontiraju, poslanica G17 plus Gordana Rajkov rekla je da se predloženim rešenjima ne uskraćuju prava osoba sa invaliditetom jer, kako je navela, nisu samo osobe sa invaliditetom delimično ili potpuno lišene poslovne sposobnosti.

"Osobe sa invaliditetom koje imaju intelektualna oštećenja ovim zakonom nisu uskraćene da vrše druge usluge volontiranja u korist opšteg dobra kao što je rad u oblasti ekologije i zaštite životne sredine", rekla je Rajkov.

U raspravi, poslanici Demokratske stranke Srbije ocenili su da se predloženim zakonom o volontiranju obesmišljava aktivnost Crvenog krsta, a zatražili su da se precizira koji se rad van radnog odnosa ne može smatrati volontiranjem.

Poslanici DSS-a zatražili su i da se precizira da je zabranjeno organizovanje volotiranja u cilju sticanja materijalne, odnosno finansijske dobiti, a ne samo da se navede da je zabranjeno sticanje dobiti kako piše u predloženom zakonu.

Poslanici Nove Srbije upitali su koja je svrha donošenja zakona i koliko je bitno da parlament u ovom trenutku raspravlja o tom zakonskom predlogu umesto, kako su naveli, da raspravlja o ozbljnim tema važnim za život Srbije.

"Kud bismo mi bez ovog zakona? Koja je svrha donošenja tog zakona i koliko je on bitan", upitao je šef poslaničke grupe NS-a Velimir Ilić i dodao da od ministra Ljajća očekuje da u parlamentu pokrene "ozbiljna" pitanja s ozbirom na, kako je naveo, tešku ekonomsku situaciju u državi.

Poslanik Nove Srbije Srđan Spasojević rekao je da u Srbiji 80 odsto ljudi koji rade u stvari volotiraju.

"Fiktivno su zaposleni a u principu su volonteri. Svaki radnik u Srbiji je volonter", rekao je Spasojević.

Skupština je završila razmatranje amandmana na Predlog zakona o volontiranju, a u nastavku rada treba da razmotri amandmane na predložene izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: