Rumuni traže ostavku vlade

Više desetina hiljada građana okupilo se u centru Bukurešta, na protestu čiji je zahtev ostavka vlade.

Izvor: Beta

Sreda, 19.05.2010.

14:02

Default images

Članovi sindikata iz svih rumunskih županija okupili su se na Trgu Viktoria u znak protesta zbog mera štednje koje pogađaju najsiromašnije kategorije stanovništva.

Rumunske vlasti su odlučile da od 1. juna smanje plate budžetskih korisnika za 25 odsto, penzije za 15 odsto i socijalnu pomoć za 15 odsto, radi smanjenja budžetskog deficita sa devet na 6,8 odsto kako je dogovoreno sa MMF-om.

Na protestnom mitingu, na kome se prema proceni organizatora okupilo oko 60.000 osoba, a policije oko 40.000, građani su skandirali "ostavka", "dole vlada", dole Basesku" i uzvikivali uvrede na račun vlasti.

Miting je organizovalo pet sindikalnih konferedacija koje predstavljaju oko dva miliona budžetskih korisnika.

Trg Viktorija je preplavljen plakatima sa karikaturama najviših rumunskih zvaničnika, među njima i predsednika Trajana Baseskua prikazanog kako mitraljezom puca na nekoliko ljudi.

Među učesnicima su profesori, angažovani u zdravstvu, funkcioneri, studenti, majke sa malom decom, poljoprivrenici i penzioneri koji protestuju zbog smanjenja ionako niskih prihoda i predstoječih otpuštanja.

Lideri sindikalnih saveza ukazali su u govorima na mitingu da "zbog nesposobnosti vlasti, krađe na vrhu, lošeg upravljanja" sada treba da plate najsiromašniji, i rekli da zbog toga "treba da ode vlast".

Oni su istakli da je neophodno da se reformiše politička klasa, jedina koja u zemlji nije reformisana a "stalno populistički ponavlja da rumunsko društvo treba restruktuirati".

Na mitingu je ukazano da su Rumuni izgubili poverenje u sadašnje vlasti, jer za godinu i po nisu preduzele antikrizne mere, a sada, kada je zemlja osiromašena, svu težinu prebacuju na penzionere i zaposlene u javnom sektoru od kojih 75 odsto ima niske plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: