Preko granica do opštine i škole

Meštani Neština i Vizića, dva sela na krajnjem zapadu Srema, da bi došli u centar svoje opštine, Bačku Palanku, moraju da pređu dva granična prelaza.

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2010.

13:44

Default images

Ovo posebno komplikuje život đacima koji moraju da putuju preko granice i zemljoradnicima i stočarima koji svoje proizvode moraju da voze preko Novog Sada.

Meštanima Vizića i Neština pogranična propusnica je verovatno najvažniji dokument koji poseduju.

S njim do Bačke Palanke im, za nekih devet kilometara puta, treba između pola sata i sat vremena, nekad i više, u zavisnosti od gužvi na graničnim prelazima.

Oni bez propusnice ili pasoša putuju preko Novog Sada ili Beočinske Skele. Ovo najviše pogađa radnike koji svakog dana moraju u Bačku Palanku na posao i đake koji u svojim selima mogu završiti samo prva četiri razreda osnovne škole.

Posle toga svoje školovanje nastavljaju svakodnevnim prekograničnim putovanjima u Bačku Palanku.

Đaci i radnici koji putuju u Bačku godišnje menjaju i po tri pogranične propusnice. Njima živote dodadno komplikuje i činjenica da do Bačke Palanke imaju samo tri polaska dnevno.

Probleme zbog granice nemaju samo radnici i đaci, već i zemljoradnici. Ako žele da nose svoje proizvode ili stoku na pijacu u Bačkoj Palanci zbog raznih propisa ne mogu da idu preko Hrvatske već preko naše teritorije, što poskupljuje njihove proizvode.

Svi ovi problemi biće verovatno rešeni ulaskom Srbije i Hrvatske u Evropsku uniju i brisanjem granica. Do tada će ipak proći neko vreme, pa žitelji Neština i Vizića smatraju da bi neko rešenje trebalo naći što pre, kako bi se ljudima olakšao svakodnevni život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: