Hag: Dostavljene Mladićeve beleške

Vlasti Srbije krajem februara su zaplenile i Haškom tribunalu dostavile još 3.500 stranica beleški Ratka Mladića nastalih od 1991 do 1995. godine.

Izvor: Beta

Sreda, 19.05.2010.

13:27

Default images

Pri pretresu stana Mladićeve supruge Bosiljke u Beogradu, 23. februara, srpske vlasti su zaplenile 169 predmeta, uključujući 18 radnih beležnica.

Skenirane kopije Mladićevih zapisa ubrzo su poslate haškom tužilaštvu, a beležnice su u Hag stigle 11. maja, precizira se u dokumentu.

Predstavnica tužilaštva Olga Kavran izjavila je da se Mladićeve beleške prevode i analiziraju, i da je još rano za ocenu njihove dokazne vrednost.

U beležnicama su, po tužilaštvu, Mladićevi zapisi od 29. juna 1991. do 28. januara 1995, i od 14. jula 1995. do 28. novembra 1996. godine.

Mladić koji je još na slobodi, optužen je za genocid nad Muslimanima u Srebrenici počinjen pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni. Predlogom izmenjene optužnice, na teret mu se stavlja genocid u još osam bosanskih opština, zločini protiv čovečnosti širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca.

Tužilaštvo u Hagu danas je zatražilo da zaplenjene Mladićeve beležnice uvede u spisak dokaza protiv bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija, kao i protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića.

Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1992-95. godine.

Važnost Mladićevih dnevnika za proces protiv Stanišića tužilaštvo je u podnesku ilustrovalo beleškom u kojoj general opisuje sastanak vrha Srbije i lidera RS, održan decembra 1993.

Prema beleškama, u razgovoru su, pored Stanišića i Mladića, učestvovali tadašnji lideri Srbije Slobodan Milošević i RS Radovan Karadžić s kojim je bio i Momčilo Krajišnik. Prisutan je bio i visoki zvaničnik MUP Srbije Radovan Stojičić-Badža.

Stanišić je kao cilj diskusije naveo "poboljšanje taktičke pozicije" bosanskih Srba, a zatim je razmatrano ostvarivanje šest njihovih strateških ciljeva, među kojima je bilo i odvajanje od druga dva naroda i ukidanje Drine kao granice.

"Usledila je duga diskusija o šest strateških ciljeva bosanskih Srba, o tome koliko su ostvareni i na koje načine ono što je dobijeno može biti učvršćeno i učinjeno stalnim", piše u dokumentu optužbe.

Tužioci su na suđenju Stanišiću i Simatoviću već koristili kao dokaz Mladićeve zapise iz beležnica zaplenjenih 4. decembra 2008. godine u njegovom stanu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: