Boljevićeva: Otkloniti nedostatke

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže da je potrebno da budu otklonjeni svi nedostaci u postupku reizbora sudija na koje je ukazala i EK.

Izvor: Beta

Sreda, 19.05.2010.

12:31

Default images

Ona je rekla da je EK ukazala na sastav i nezavisnost Visokog saveta sudstva, transparentnost i pouzdanost postupka izbora sudija.

Ona je dodala da će Društvo sudija nastaviti razgovore sa Ministarstvom pravde o rešenjima problema neizabranih sudija, ukoliko u tom ministarstvu postoji sagalasnost oko otklanjanja svih nedostataka na koje je ukazala komisija.

Prema njenim rečima, tvrdnjom ministarke pravde da su u postupku izbora sporni jedino nedostatak obrazloženja i prava na žalbu umanjuju se brojni nedostaci sprovedenog reizbora i stvara utisak da na sastanku 18. maja nisu bile razmatrane druge primedbe.

"Smatramo da je neophodno da se na sledećem sastanku još jednom razmotri da li postoji spremnost Ministarstva pravde da zaista prihvati sve konstatacije Evropske unije i stručne javnosti i da se ti nedostaci u skladu sa sugestijama otklone što pre", dodala je Boljevićeva.

Ona je rekla da bi predstavnici Društva sudija i Ministarstva pravde trebalo da se ponovo sastanu sutra, ali da posle izjava kojima je ministarka pravde "praktično odstupila" od onoga što je konstatovano u jučerašnjem razgovoru, ne zna da li će taj sastanak biti održan.

Kako je Boljevićeva objasnila, sutrašnji sastanak biće održan u zavisnosti od toga da li će Ministarstvo pravde pisanom izjavom saopštiti da će sve primedbe na koje su ukazali stručna javnost i Evropska komisija biti otklonjene na odgovarajući način.

"To znači da se sasvim sigurno te primedbe ne mogu otkloniti u nepotpunom sastavu Visokog saveta sudstva, da se ne mogu otkloniti u sastavu Visokog saveta sudstva koji ne odražava sastav sudova svih vrsta i stepena, u sastavu koji ne postupa nezavisno", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: