Bramerc:Tribunal će raditi do 2014.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da će Tribunal najverovatnije 2014. godine prestati sa radom.

Izvor: FoNet

Utorak, 18.05.2010.

21:27

Default images

On je, međutim, najavio da će biti formirani mehanizmi koji će se baviti nerešenim pitanjima posle zatvaranja suda, uključujući i suđenja beguncima koji do tada ne budu uhvaćeni.

Bramerc e objasnio da se radi o pitanjima zaštite svedoka, prevremenog puštanja na slobodu i zahtevima pomoć od sudova za ratne zločine iz Srbije, Hrvatke i Bosne i Hercegovine.

Haški tribunal će do 2012. godine završiti većinu suđenja, a žalbene postupke do 2014. godine i time okončati svoje postojanje, izjavio je Bramerc u razgovoru sa novinarima iz Srbije koji borave u Hagu, u organizaciji Misije OEBS u Srbiji, na seminaru posvećenom radu Haškog tribunala.

"Kad se završe suđenja i žalbeni postupci, prestaju i razlozi za postojanje Tribunala, ali pre završetka njegovog rada Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) mora doneti odluku o stvaranju rezidualnog mehanizma koji će se baviti rešavanjem onih pitanja koja ostaju i posle zatvaranja Tribunala", rekao je Bramerc.

"Reč je o pitanjima daljih mera zaštite svedoka, pitanjima prevremenog puštanja na slobodu i važnih zahteva za pomoć od sudova za ratne zločine iz Srbije, Hrvatke i Bosne i Hercegovine", objasnio je on.

"Najbolje bi bilo da peostala dva haška optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, budu uhapšeni i da im se sudi do kraja rada Haškog tribunala, ali i po njegovom prestanku biće formirano telo koje će se baviti beguncima", smatra Bramerc.

Prema njegovim rečima, važna poruka rezidualnog mehanizma je da će im se suditi kada budu uhvaćeni.

On je rekao da će se u tom slučaju aktivirati "spavajući tribunal" koji će okupiti sudije i tužioce kada budu uhvaćeni begunci od pravde.

"Rano za iznošenje zaključka o izveštaju"

Bramerc je rekao da još nije završio pisanje izveštaja o saradnji Srbije s Tribunalom, koji će krajem meseca podneti Savetu bezbednosti UN-a i da je još rano za iznošenje zaključka.

"Imam veoma dobru saradnju sa članovima Akcionog tima Srbije za saradnju sa Haškim tibunalom i nesporna je njihova posvećenost konačnom cilju, okončanju saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, ali je pitanje zašto nije bilo rezultata", izjavio je Bramerc.

Na pitanje kakav će uticaj imati njegov izveštaj na dalji proces evropskih integracija Srbije, Bramerc je odgovorio da bi tužilaštvo u Hagu trebalo u izveštaju da ukaže "na elemente napretka, ali i probleme".

"Ostavljam drugima u Evropskoj uniji (EU) političku težinu takve odluke", rekao je Bramerc.

On je ocenio pozitivnim princip uslovljavanja evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkan saradnjom sa Haškim tribunalom.

"Moja procena je da je EU politika 'štapa i šargarepe' bila ključni faktor za bolju saradnju zemalja Zapadnog Balkana sa Haškim tribunalom, ali i sa stanovišta daljeg proširenja Unije", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: