Tajlandska vlada odbacila pregovore

Tajlandska vlada odbacila je predložene pregovore o miru i okončanju devetonedeljne političke krize i nemira u kojima je stradalo 67 ljudi.

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2010.

14:01

Default images

Vlada je pozvala okupljene opozicione demostrante da se raziđu.

"Vlada je rekla da može da pregovara, samo kada se protest okonča", rekao je portparol premijera Satit Vongnontej u izjavi za nacinalnu televiziju, prenosi agencija Rojters.

Britanska agencija navodi da su tajlandski vladini zvaničnici kritikovali predlog grupe od 64 senatora Gornjeg doma parlamenta koji su predložili da posreduju u mirovnim pregovorima i založili se za prekid vatre.

Pošto je vlada odustala od pregovora, nemiri su se razbuktali u distriktu Din Daeng saverno od tržnog centra u Bangkoku koji je već šest nedelja okupiran demonstrantima koji traže da se zbaci premijer Abhisita Vedžadžive koga optužuju za podrivanje demokratije u zemlji.

Na periferiji privremenog logora opozicionara, male grupice demostranata nastavljaju da provociraju vojnike bacajući improvizovane molotovljeve koktele i kamenje ka kontrolnom punktu u ulici Rama IV koja vodi ka poslovnom delu grada i Dina Daengu gde sada gore zapaljene gume, ali je tokom prošlog vikenda bilo mesto intenzivnih sukoba, navodi reporter britanske agencije.

Nekoliko hiljada demonstanata, takozvanih crvenokošuljaša, koji podržavaju bivšeg premijera Taksina Šinavatru i dalje su na barikadama u najužem centru prestonice gde se nalaze moderni tržni centar, hotel i diplomatska četvrt, odbijajući da se raziđu, iako izgledaju vidno iscrpljeni.

"Naravno da hoću da idem kući, ali ja prvo želim demokratiju", rekao je jedan pedesetogodšnji demonstrant iz centralnotajlandske provincije Lopburi i dodaje da će radije ostati i ponosno umreti boreći se, nego umreti u selu kada ostari.

S druge strane portparol tajlandske vojske Sansern Kaevkamnerd navodi da "teroristi pokušavaju da izazovu nevolje metodom slučajnog ubistva".

"Grupa snajperista obučenih u vojne uniforme skrveni od 24. do 27. sprata zgrada, ciljaju nasumično na ljude, za šta se baca krivica na vojnike", rekao je on u izjavi za televiziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: