Novi istorijski rekord prema evru

Dinar je nastavio da slabi prema evru i to za 0,73 odsto ili za 73 pare, tako da je zvanični srednji kurs 100,9856 dinara za jedan evro, objavila je NBS.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 18.05.2010.

07:56

Default images

To je nova rekordno niska vrednost dinara prema evru, od uvođenja zajedničke evropske valute.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 90 miliona evra, kako bi, u uslovima povećane tražnje, sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa dinara prema evru.

Kako je rečeno u NBS, to je najveća intervencija centralne banke na deviznom tržištu od početka godine, jer je 27. januara ona u toku dana iznosila 89 miliona evra.

Od početka godine, NBS je prodala ukupno 746,5 miliona evra (zajedno sa današnjih 90 miliona) da bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa i podstakla promet na deviznom tržištu.

Guverner NBS u ostavci Radovan Jelašić rekao je prošle nedelje da je pad vrednosti dinara poslednjih dana rezultat i regionalnog uticaja na kurs, ali i toga što je neto priliv kapitala u Srbiju niži, a deficit tekućeg bilansa veći.

Krajem prošle godine, Jelašić je ocenio da kurs dinara ne bi trebalo da pređe 104 dinara za evro do kraja 2010. godine.

Osnovni uzrok slabljenja dinara prema evru jeste nedovoljno jaka i nekonkurentna srpska privreda, pa se i u narednom periodu može očekivati postepeno slabljenje domaće valute, osim u slučaju znatnijih intervencija NBS, ocenili su ekonomisti.

U ovoj godini, dinar je bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs iznosio 95,9679 dinara za evro.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da Srbija ne bi trebalo da obraća previše pažnje na evrozonu i da naš problem nije kurs, već prevelika evroizacija.

"Problem je što u našem ekonomskom sistemu funkcioniše skriveni dvovalutni sistem. Jedna je valuta u kojoj primamo plate i u kojoj kupujemo hranu, a druga je valuta u kojoj računamo bilo kakve strateške odluke", rekao je Cvetković.

Menjači tvrde da mesta panici nema.

Presednik Udruženja menjača Borislav Brujić kaže da se ništa značajno nije promenilo i da se do kraja godine može očekivati jačanje evra u odnosu na dinar u proseku od 4-5 odsto.

On dodaje kako se može zapaziti da je trenutno u odnosu na evro veća tražnja dolara ili švajcarskih franaka.

“Jeste, trenutno je mnogo veća potražnja za švajcarcem i za dolarom. I u odnosu evra prema dolaru i prema švajcarcu je daleko nepovoljnija za evro. S tim da je u zadnje vreme daleko veća potražnja švajcarca nego dolara”, rekao je Borislav Brujić iz Udruženja menjača.

Istovremeno ekonomisti poručuju da će se kurs u narednih nekoliko meseci stabilizovati oko srednje vrednosti od 100 dinara za evro, uz manje oscilacije.

Oni napominju i da ova situacija može biti povoljna za oporavak izvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: