Protest zbog džamije u blizini STC

Plan izgradnje džamije u blizini mesta na kome su se nalazile kule bliznakinje u Njujorku izazvao je proteste porodica poginulih u tom napadu ekstremista.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2010.

14:54

Default images

Besni članovi porodica ističu da je takav potez uvreda žrtvama napada na STC i da je to nedopustivo, piše "Dejli mejl".

Džamija bi trebalo da bude deo 13-spratnog kulturnog centra, u kome će se nalaziti i bazen, teretana i sportski tereni, a početak izgradnje planiran je za 11. septembar 2011. godine, na desetu godišnjicu napada.

"Mislim da je to nedopustivo. To je sveta zemlja i ovo je šamar u lice. Ne znam kao je neko mogao da dozvoli tu izgradnju", izjavila je Rozmari Kejn, majka poginulog vatrogasca.

Član gradske uprave Pol Sipos je rekao da bi centar trebalo da bude izgrađen na nekoj drugoj lokaciji, dodavši da "nema apsolutno ništa protiv islama", ali se pita "zašto ovde".

Bil Dojl, čiji je sin poginuo u napadu, izrazio je bojazan da bi džamija mogla da bude mesto okupljanja ekstremista.

Izvršni direktor organizacije "Stop islamizaciji Amerike" Pamela Geler najavila je idućeg meseca proteste zbog izgradnje tog kulturnog centra.

"Šta može da bude uvredljivije i više ponižavajuće od ogromne džamije u senci Svetskog trgovačkog centra. Svaki čestiti Amerikanac, musliman ili neko drugi ne bi sanjao o takvoj uvredi", rekla je Gelerova.

Posle napada, "Graund zero" je postao mesto odavanja počasti žrtvama, koje svake godine poseti milioni građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: