Najdublja kriza od Prvog sv. rata

Predsednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše izjavio je da evropske zemlje preživljavaju najdublju ekonomsku krizu od Prvog svetskog rata.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.05.2010.

14:23

Default images

"Takva situacija nije zabeležena od završetka Drugog svetskog rata ili čak Prvog svetskog rata", ukazao je Triše u intervjuu nemačkom listu "Špigel".

On je potrese, koje poslednjih nedelja trpi zona evra, uporedio sa krahom američke banke "Liman braders" u jesen 2008, ukazavši da su finansijska tržišta izgubila sposobnost samoregulisanja i da "više ne rade".

Triše je pozvao vlade zemalja evrozone i Evropske unije, u celini, da uvedu "efikasnije sankcije protiv onih članica koje narušavaju propise Pakta stabilnosti i rasta", koji je u osnovi jedinstvene evropske valute.

On je takođe pozvao vlade članica EU da povećaju koordinaciju ekonomske i finansijske politike.

Predsednik ECB je opovrgao informacije da je ta banka počela da kupuje takozvane suverene obveznice Grčke, Španije, Portugalije i niza drugih zemalja kao rezultat pritiska od strane lidera niza članica zone evra.

"ECB ne sluša tuđe savete i deluje nezavisno", rekao je Triše u intervjuu. On je pri tom isključio mogućnost skoka inflacije u evrozoni usled kupovine državnih obveznica niza evropskih zemalja od strane ECB, preneo je Prajm-Taš.

On nije dao nikakve podatke o obimu tog programa kupovine obveznica, ali je odbacio mišljenja da će ta mera sputati ekonomski rast u EU.

"Potpuno je pogrešno govoriti da to fiskalno pooštravanje sputava rast. Upravo je suprotno. Odsustvo fiskalnog kredibiliteta je ono što sputava rast", ukazao je Triše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: