Buzek: Evropa protiv homofobije

Predsednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek poručio je da se EU mora boriti protiv homofobije i kada se pojavi van njenih granica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2010.

12:48

Default images

Buzek je to izjavio povodom Dana borbe protiv homofobije, koji se danas obeležava širom sveta.

"Evropska unija je dužna da se bori protiv diskriminacije po bilo kakvoj osnovi i homofobija nije izuzetak. Ta obaveza upisana je u naše osnovne zakone i dokumente, kako u Povelju osnovnih prava, tako i u Lisabonski sporazum", rekao je Buzek.

Po rečima šefa EP, homofobija predstavlja ponižavanje ljudskog dostojanstva i gaženje osnovnih ljudskih prava i kao takva mora da se osudi.

Buzek je u saopštenju koje prenose poljski mediji pozvao takođe evroposlanike da se homofobiji suprotstave i osude je bez obzira da li se dešava u EU ili van njenih granica.

Upravo u Buzekovoj rodnoj Poljskoj, koju zbog duboko religioznog katoličkog patrijarhalnog društva povremeno u Evropi etiketiraju kao homofobnu zemlju, trebalo bi u junu da se održi prvi put Evroprajd, tradicionalna velika evropska parada LGBT osoba.

Ta manifestacija, međutim, nije pod znakom pitanja zbog straha od izgreda, jer poljska policija odlučnim intervencijama uspeva da spreči redovne napade poljskih ultrakatolika i konzervativne omladine na poljske gej parade, već zbog nedostatka sponzora.

Poljska policija morala je da interveniše i juče u mestu Kjelce, gde je prvi put, uoči dana borbe protiv homofobije, održan Marš ćutnje, da bi se upozorilo da se u Poljskoj zbog diskriminacije seksualne manjine i dalje plaše da pokažu otvoreno svoju seksualnu orijentaciju.

Više desetina učesnika marša koji su nosili flastere zalepljene preko usta i transparene "Ćutanje je naš krik" i "NE homofobiji", pokušala je da napadne grupa mladića u crnom na čelu sa lokalnim odbornikom za konzervativnu stranku Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, uzvikujući: "Dobar gej - mrtav gej".

Policija je napad sprečila, a učesnici marša su uz pratnju policijskog kordona dovršili svoju manifestaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: