Hitna pomoć vlade Trgovištu

Šteta od poplava u Trgovištu se procenjuje na oko million evra. Pijaća voda se doprema iz cisterni, pojedina domaćinstva su i bez hrane.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2010.

12:09

Default images

Šteta se procenjuje na oko million evra. Ministarka za NIP Verica Kalanović najavila je da će vlada opredeliti sredstva za hitnu pomoć stanovništvu Trgoviša.

U Trgovištu su sahranjeni Vukosava Stamenković i Radovan Vlatković, koji su u subotu stradali u poplavi koja je zadesila ovu opštinu.

Bujica je nosila i Radosava Tomića nekoliko stotina metara ali je on uspeo da se uhvati za granu oraha, gde je ostao šest sati dok pomoć iz Niša nije stigla.

Voda je odnela sve sto su žitelji Trgovišta godinama stvarali. Zbog padavina, oni strahuju od ponovnog izlivanja reke.

Ministarka Verica Kalanović obećala je da će vlada učiniti sve da pomogne žiteljima Trgovišta. Prva pomoć, hrana i ćebad trebalo bi da stigne već sutra.

Ministarka je najavila da će upravo zbog toga materijalna pomoć biti odobrena po hitnom postupku, a da će Ministarstvo za NIP odmah poslati i ljudstvo koje će pomoći u brzoj proceni štete i izradi planova za obnovu najugroženijih delova.

Pijaćom vodom građani se i dalje snabdevaju iz cisterne, struje ima u gradu dok su pojedina okolna mestai dalje bez električne energije, dok su telefonski signali su slabi. Mehanizacija radi na raščišćavanju terena , na mestima gde postoji opasnost od ponovnog izlivanja reke postavljaju se bedemi. Predesdnik opstine .

Predsednik opštine Trgovište Vlasta Petrović kaže da je prioritet osposobljavanje gradskog vodovoda, kako bi građani dobili bar vodu za tehničku upotrebu.

"Radimo na tome da pustimo bar tehničku vodu, a građani se iz cisterni snabdevaju vodom za piće", rekao je Petrović i dodao da je zbog planinskog terena nemoguće napraviti preventivnu zaštitu.

Načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović izjavio je da je u Trgovištu poplava pričinila štetu od najmanje milion evra.

"Komisije će tek raditi na terenu, ali prema oštećenim stambenim i poslovnim objektima, putevima, mostovima, uništenom odbrambenom betonskom zidu, usevima, šteta sigurno nije manja od milion evra", rekao je Mihajlović.

Stanovnicima Trgovišta pomažu pripadnici vojske i policije. Pomoć su obećali i gradonačelnici Niša, Leskovca i Vranja, kako bi se što pre procenila šteta i otpošela sanacija oštećenih objekata i infrastrukture.

Pomoć Trgovištu

Crveni krst Srbije uputio je humanitarnu pomoć stanovništvu Trgovišta.

Pomoć Crvenom krstu u Trgovištu se, kako je saopšteno, sastoji od dezinfekcionih sredstava, gumenih čizama, prehrambenih namirnica, električnih pumpi za izbacivanje vode, bebi paketa i higijenskih sredstava.

Grad Beograd uputiće opštini Trgovište materijalnu i novčanu pomoć u iznosu od tri miliona dinara za saniranje posledica poplava, najavljeno je iz gradske uprave.

Kako se navodi u saopštenju, odlukom gradonačelnika Dragana Đilasa gradska uprava Beograda će stanovništvu poplavljenog područja uputiti po tonu ulja i deterdženata, pola tone šećera i soli, pet tona vode za piće, kao i novčanu pomoć od tri miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: