“Turkiš“ potvrdio da želi "Jat"

“Turkiš erlajnz“ zainteresovan je za kupovinu poljskog LOT-a i srpskog “Jat ervejza“, izjavio je direktor turske aviokompanije Temel Kotil.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2010.

11:58

Default images

On je za poljski dnevnik “Žečpospolita“ istakao da “Turkiš erlajnz“ ne želi da propusti prilike koje pruža konsolidacija vazdušnog saobraćaja u Evropi prouzrokovana krizom.

"Naša dalja ekspanzija je neizbežna. Ne moramo odmah da kupujemo većinske pakete akcija. Ipak, treba od nečega početi“, kazao je Kotil.

“Imamo partnerski odnos sa ’Lufthansom’, imamo udeo u ’BH erlajnzu’ i u austrijskom ’Do end Co restorans’ i svi se razvijaju u skladu sa planovima", podseća on.

Kako je naveo, turski avioprevoznik, u kome država ima paket akcija od 49 odsto, nije zainteresovan za druge kompanije u istočnoj Evropi, osim za poljski LOT i srpski “Jat“, sa kojim se pregovara, iako su na prodaju i češki, mađarski i ukrajinski avioprevoznici.

"U srednjoj Evropi interesuje nas samo LOT jer se uklapa u naš biznis model - stvaranje prve evropske avio kompanije sa pet zvezdica. Našu saradnju želim da počnem od džoint venčera na pojedinim trasama", rekao je direktor turske aviokompanije.

Prema rečima Kotila, “Turkiš erlajnz“ želi da kupi LOT ali iščekuje dok ne završi restrukturalizaciju u koju je krenuo.

On je istakao da je “Turkiš erlajnz“ obnavlja flotu, uvodi nover letove i namerava ove godine da zaposli još oko 1 500 ljudi, dok istovremeno ostale aviokompanije zbog krize štede i smanjuju broj linija i broj zaposlenih.

Ove godine “Turkiš erlajnz“, koji je član “Star alijanse“, uvodi novih 17 letova sa ambicijom da dugoročno postane treći po značaju avioprevoznik u Evropi, posle “Lufthanse“ i “Er Frans-KLM“, a do kraja godine poveća broj tranzitnih putnika za 40 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: