Nikolić:NIsam razgovarao sa Šomazom

Nakon isključenja Dragana Šormaza iz DSS-a i saznanja „Blica“ da bi mogao da pređe u redove naprednjaka, Nikolić tvrdi da nije imao nikakve razgovore sa njim.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 17.05.2010.

10:54

Default images

Ipak, on ponavlja da bi ozbiljno razmislio u slučaju da se Šormaz ponudi SNS.

„Nisam u koaliciji sa DSS i Vojislavom Koštunicom pa da mogu bilo šta da mu kradem ili otimam. Nismo dogovorili nikakvu koaliciju. Mi smo politički suparnici. Kao što bih želeo da otmem glasače Borisu Tadiću, tako želim i Koštunici", rekao je nikolić.

Mada ima potpisan koalicioni sporazum sa DSS, Velimir Ilić je pragmatičan i videćemo šta će život doneti“, kaže u intervjuu za „Blic“ Tomislav Nikolić, predsednik Srpske napredne stranke.

“Morali bismo da imamo valjanu argumentaciju zašto nekoga da ne prihvatimo, ako nam stalno dolaze novi ljudi. Ako nam neko pređe iz Tadićevog kabineta, zašto bismo imali nešto protiv prilaska nekog iz DSS. Ne vidim ko bi Šormazu bio prihvatljiviji od nas” kaže Nikolić.

Da li bi njegov eventualni dolazak u SNS mogao da ugrozi vaš odnos sa Koštunicom?

“Pretpostavljam da bi. Međutim, ja to njemu ne bih zamerio. Predugo se zalažem da poslanik bude slobodan. Borio sam se da Ustavni sud donese odluku da je poslanik vlasnik svog mandata. Dakle, i Dragan Šormaz, kao i ja, ima svoj mandat i s njim raspolaže kako hoće. Ako bude nekih prelazaka, niko nema pravo da se ljuti”, rekao je Nikolić.

Da li poslanici vaše stranke imaju potpisane blanko ostavke?

“Ne.”

Analitičari tvrde da namerno ili nenamerno kradete glasače DSS?

“Ne krademo ništa, ali bih voleo da svim političkim strankama otmemo glasače. To je naša borba. I kao što hoćemo da imamo više glasova od Tadića, tako želimo i od Koštunice i od Dačića.”

Kakav je trenutno vaš odnos sa Koštunicom, a kakav je sa Velimirom Ilićem? Čini se da mnogo bliže sarađujete sa predsednikom NS.

“Sa Koštunicom sam se video u Sankt Peterburgu, čuli smo se posle toga i videli se sada na slavi, na kojoj je bilo malo razgovora da treba zajedno politički da delujemo. Čak sam predložio da u Boru napravimo zajedničku listu i da u nju uvedemo neke ugledne ljude iz te opštine, ali nismo ništa konkretizovali. Sa Ilićem veoma često u skupštinskim klupama razmenjujemo mišljenja. Imali smo i sastanak na njegovu inicijativu na kome smo se pripremali za neku ozbiljniju saradnju. Naravno, nikad nismo isključivali Koštunicu, ali sa njegove strane nema interesovanja.”

Ko je bliži Velimiru Iliću - vi ili Koštunica?

“Šta će doneti život, videćemo. Ilić je pragmatičan. On ume da proceni. Formalno mu je bliži Koštunica. Negde izlaze zajedno na lokalne izbore, a negde odvojeno. Mislim da i u Ilićevim redovima ima nezadovoljstva kako stranka funkcioniše u tim odnosima.”

Aleksandar Vučić je izjavio da SNS ima obavezu da primi sve one koji žele da vam pristupe.

“Takav je naš statut.”

Da li to znači da vi ne birate?

“Koja stranka bira? To su mediokritetske stranke. Šta biraju? Samo fakultetski obrazovane ljude, samo glumce, režisere, ekonomiste. Po statutu svako ima pravo da bude član SNS. Naravno da ne može ako je član neke druge stranke. U malim mestima prepustili smo mesnim odborima da odbiju čoveka koji bi remetio ugled stranke, ali politička prošlost nije uslov koji se proverava kad neko pristupa SNS.”

Ima li istine u medijskim natpisima da Miroljub Labus prilazi SNS?

“Sreo sam ga poslednji put pre godinu dana kada je ambasada EU u Beogradu pravila prijem povodom dolaska Olija Rena. Tada smo razmenili nekoliko rečenica. Priče o njegovom dolasku među naprednjake nisu ništa osim spekulacija. Šta im je cilj i od koga dolaze, ne znam.”

Zar ne mislite da bi takve informacije mogao da pusti i neko iz SNS?

“Onda bi taj ko ih objavljuje trebalo da kaže i od koga. Ne verujem da ih pušta neko iz SNS, jer Aleksandar Vučić i ja imamo iste stavove.”

Nedavno ste kupili stan za koji ste podigli kredit od 200.000 evra. Kako možete da otplaćujete ratu koja, prema nekim procenama, iznosi između 2.500 i 3.500 evra?

“Nemojte da preterujete. U to je umešana cela moja porodica i ja taj kredit uspevam da otplaćujem.

Kako vam je uopšte uspelo da podignete toliki kredit, s obzirom na to da je vaša mesečna plata nešto veća od hiljadu evra?

“To nije srpska banka, to je strana. Otkud znam šta je njih motivisalo. Dobio sam kredit pod istim uslovima kao i drugi građani Srbije.”

Ako ste ih dobili pod istim uslovima kao i ostali građani Srbije, ratu ćete plaćati preko tri hiljade evra?

“Opet preterujete.”

Pod kojim uslovima ste dobili kredit?

“To može da vam kaže samo banka, ja ne mogu.”

Da li ga sami otplaćujete?

“Otplaćuje cela porodica, a moji dodatni prihodi su dovoljni da živimo od toga. Sečem šumu, proizvodim rakiju, imamo baštu iz koje se svi hranimo. Veoma sam skroman u životu. Ništa nikom nisam oteo.“

Ne smeta mi Bulevar Zorana Đinđića

Tomislav Nikoliæ (Beta, arhiva)
Konačno ste se iselili iz Bulevara dr Zorana Đinđića. Da li ste to učinili zbog stavova koje ste imali kao pripadnik SRS ili zbog pritiska javnosti koja vas je stalno podsećala na vaše obećanje?

"U jednom trenutku sam izjavio da da sam protiv toga da bulevar u kojem živim ponese ime Zorana Đinđića. Ne samo Đinđić, niko od nas političara na zaslužuje to. Natovario sam tada sebi nevolju na vrat i rekao da neću tamo da živim. Taj stan sam prodao. Danas se samo iz tog razloga što se zove Bulevar dr Zorana Đinđića ne bih selio. Ne smeta mi. Ta adresa i sada stoji u mojoj ličnoj karti."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: