"Novac od Telekoma za vodoprivredu"

Deo novaca od prodaje "Telekoma" treba iskoristiti za vodoprivredu i druge infrastrukturne projekte, a ne da se krpe rupe u budžetu, poručio Boris Tadić.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 17.05.2010.

16:56

Default images

On je tokom obilaska radova na klizištu kod Kraljeva rekao da bi deo sredstava od prodaje “Telekoma“ trebalo uložiti u sanaciju posledica poplava i klizišta.

U kraljevu je neophodno pod hitno ukrotiti levu obalu reke Ibra koja direktno ugrožava 30-ak kuća. Za to je potrebano 150 miliona dinara a do sada je obezbeđeno svega 35 miliona.

Tadić je prilikom obliska radova na izgradnji odbrambenog bedema dužine 500 metara na levoj obali Ibra rekao da su investicije u vodoprivredu izuzetno važne i one pored pored autoputeva, železnica i telekomunikacija, predstavlju četvrti sektor infrastrukture koji mora da se gradi.

Da bi bedem na levoj obali Ibra bio završen neophono je 150 miliona dinara od kojih je do sada obezbeđeno svega 35 miliona.

"U vodoprivredu se nije ulagalo decenijama, bili smo nemarni i kada želimo da preusmerimo deo sredstva, moramo da zatražimo podršku građana", rekao je Tadić.

On je kazao da će Srbija, ukoliko ne bude u stanju da iz inostranih izvora dobije povoljne kredite sa kamatom do tri odsto, morati da kapitalne infrastrukturne projekte završi iz sopstvenih izvora.

Kako novca ima u telekomunikacijama, prodaja "Telekoma" bi bila dobro rešenje, smatra Tadić jer time građani neće biti ugroženi s obzirom da je konkurencija u toj oblasti razvijena.

"Kada iz telekomunikacija u koje smo ulagali želimo da preusmerimo sredstva u puteve, železnicu i vodoprivredu, onda ljudi moraju da imaju razumevanja. Prosto, mi nismo bogato društvo i nemamo neogranični pristup fondovima EU, nemamo mogućnost da dobijemo bespovratna sredstva kao neke članice EU... Zato ovog trenutka razmišljamo o privatizaciji ’Telekoma’. Jedan deo sredstava mora da ode upravo na ovakve investicije", poručio je predsednik Srbije.

U Kraljevu je Tadić zatražio odgovornost za sve one zbog čijih propusta Srbija ima problema sa polavama i klizištima, ali je upozorio da i građani snose odgovornost što su gradili kuće na neodgovarjućim mestima ili nisu održavali odvodne kanale.

On se takođe susreo i sa kraljevačkim privrednicima koji se bore s velikim kreditnim kamatama, neravnopravnim položajem pri izvozu, skupim sirovinama...Tadić je podsetio da će država obezbediti podsticajna sredstva za one koji imaju konkurentan proizvod za svetsku tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: