Lula optimista po pitanju Irana

Predsednik Brazila Luiš Inasio Lula da Silva "optimista" je po pitanju rešavanja spora oko nuklearnog programa Irana.

Izvor: Beta

Nedelja, 16.05.2010.

22:51

Default images

Šef brazilske države trenutno se nalazi u Teheranu gde razgovara sa iranskim liderima.

"Predsednik je optimista po pitanju razgovora o nuklearnom dosijeu. Pregovori su u toku i treba sačekati sutrašnji kraj razgovora" da bi se ocenio bilans posredovanja Brazila između Irana i međunarodne zajednice, rekao je jedan neimenovani član brazilske delegacije.

Lula se danas sastao sa iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, a u prvim saopštenjima posle susreta nije pomenuto pitanje nuklearnog programa.

Jedan neimenovani učesnik razgovora dve delegacije, potvrdio je, međutim, da se o nuklearnom sporu razgovaralo i da je to pitanje jedan od važnih motiva posete brazilskog predsednika Teheranu.

Iznenadnu posetu Teheranu za večeras je najavio i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan, a iransko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da je ta poseta "znak napretka u pregovorima o nuklearnom programu".

Brazil i Turska, nestalne članice Saveta bezbednosti UN, protive se uvođenju sankcija Iranu, i pokušavaju da ubede Teheran da predloži konkretne mere za rešenje spora za međunarodnom zajednicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: