Jemen: Pretnje i otmice

Al Kaida preti Vašingtonu da će izvesti nove napade ako radikalni jemenski sveštenik, koga traže američke vlasti, bude povređen na bilo koji način.

Izvor: B92

Nedelja, 16.05.2010.

22:42

Default images

Novu pretnju uputio je lider regionalnog krila Al Kaide Naser al-Vahajši putem audio-snimka objavljenog na jednom veb-sajtu koji često koriste islamistički ekstremisti.

Američki zvaničnici su u aprilu saopštili da je administracija predsednika Baraka Obame odobrila operacije u cilju zarobljavanja odnosno ubistva Anvara al-Avlakija, jednog od lidera krila Al Kaide u Jemenu.

Jemensko krilo Al Kaide preuzelo je odgovornost za pokušaj bombaškog napada u decembru na avion koji je leteo iz Amsterdama u Denver.

Zapad strahuje da jemenska grupa Al Kaida na Arabijskom poluostrvu koristi nestabilnost u Jemenu kako bi izvodila napade u regionu i šire.

U međuvremenu, tri kineska radnika jedne naftne kompanije oteta su na jugu zemlje u provinciji Šabva.

Separatistički ekstremisti često kidnapuju strane državljane kako bi od vlasti tražile da ispune njihove zahteve i zahtevaju da se ponovo uspostavi nezavisnost južnog Jemena.

Severni i južni deo ove siromašne zemlje na jugu Arabijskog poluostrva ujedinjeni su 1990. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: