Skup podrške jedinstvu Belgije

U centru Brisela danas se okupilo oko 2 300 ljudi, prema navodima policije, a oko 5 000 prema procenama organizatora skupa, u znak podrške jedinstvu Belgije.

Izvor: B92

Nedelja, 16.05.2010.

20:50

Default images

Okupljeni su protestovali zbog političke krize nastale zbog sukoba oko jezika između Flamanaca i Valonaca.

Demonstranti su uzvikivali "Triput ura za Belgiju!", koračajući iza transparenta s natpisom "Da, mi želimo da živimo zajedno" ispisanog na tri zvanična jezika te zemlje (holandskom, francuskom i nemačkom).

Pristalice jedinstva Belgije nosili su zastave te zemlje i kišobrane u bojama Belgije, kao i transparente s natpisom "Bez regionalnog fašizma". Deljene su i nalepnice "Ne diraj moju zemlju" i "Želim i tebe za Belgiju".

Organizatori skupa izjavili su da su zadovoljni odzivom građana, iako se na sličnoj manifestaciji 2007. godine okupilo 35 000 ljudi.

"Ove godine imali smo samo dve nedelje za pripremu (skupa), maj je mesec tradicionalno pun porodičnih događaja i studenti uskoro imaju ispite. Ali onima koji su bili ovde 2007, Belgija je i dalje u srcu", rekao je jedan od organizatora skupa Pjer-Aleksandar de Mar.

Belgijski parlament raspušten je 6. maja, čime je otvoren put za održavanje prevremenih izbora 13. juna. Istraživanja javnog mnjenja u toj zemlji pokazuju da, pred prestojeće izbore, raste podrška radikalnim flamanskim strankama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: