Zaplenjena imovina ide siromašnima

Imovina koja je do sada zaplenjena po zakonu o oduzimanju imovine stečene vršenjem krivičnih dela koristi se za pomoć socijalno ugroženom stanovništvu.

Izvor: B92

Nedelja, 16.05.2010.

16:31

Default images

Pomoću ove imovine finansira se rada narodnih kuhinja, ali se ona i daje na korišćenje ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite.

Međutim, pojedine nekretnine, kao što je kuća Milorada Ulemeka Legije, još uvek nisu izdate.

Dnevna soba s panoramskim pogledom na Beograd, četiri spavaće sobe,mala ali moderna kuhinja, kupatilo s velikim đakuzijem. S druge strane, isključena struja, parket koji se podigao od vlage, nedostatak dnevnog svetla, mali prozori, niski plafoni, uzane stepenice.

Tako sad izgleda unutrašnjost kuće Milorada Ulemeka Legije, čoveka osuđenog na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i drugih krivičnih dela. Ovo je samo jedna od kuća koje se izdaju, a koje je država privremeno oduzela vlasniku, zbog sumnje da je stečena vršenjem krivičnih dela.

Kuća u kojoj je nekada živeo Milorad Ulemek Legija i dalje stoji prazna. Međutim razlog nije potencijalno visoka cena zakupoa, već strah. Iako je najpozantiji srposki kriminalac odavno u zatvoru i izgubio je svoju moć, potencijalni zakupci za svaki slučaj čekaju konačnu odluku suda o oduzimanju ove kuće. Kako nezvanično saznajemo, takva odluka trebalo bi uskoro da bude doneta

Tek nakon konačne presude država će doneti odluku o tome kome će pripasti ova kuća.

Kako kažu u Ministarstvu pravde, Legijina kuća najverovatnije će biti pretvorena u gerontološki centar. Ono što je sigurno jeste da se ona neće prodavati, kao ni drugi objekti koji se smatraju simbolima organizovanog kriminala.

„Najveci deo obicnih stanova manje vrednsoti bice prodat na licitaciji, a objekti vece vrednosti koji su u međuvremenu nasli svoju svrhu kroz pomoc raznim insitucijama, njih cemo ustupiti direkciji za imovinu, ne bi li oni oni ostali i dalje da koriste ovoj svrsi za koju smatram da je daleko vaznija od same preodaje“, kaže Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde. Od zakupa stanova, kuća i lokala koji su oduzeti po zakonu o oduzimanju imovine stečene vršenjem krivičnog dela, dražva mesečno dobija oko 22 000 evra. Najviše novca dobija se od zakupa stanova i lokala koji su privremeno oduzeti nekadašnjem direktoru EDB Branislavu Uskokoviću.

Do sada je privremeno oduzeto 20 kuća, 33 stana, 9 lokala, 2 hotela i 2/3 sindikalnog odmarališta, 4 restorana, 2 preduzeća, više desetina automobila i novac: 700.000 evra i 1,7 miliona dinara. Pored kuće Milorada Ulemeka i velikog broja nekretnina porodice Uskoković, na spisku se nalazi i imovina Darka Šarića, Željka Vujanovića, Darka Ercega, Darka Eleza, i drugih osumnjičenih ili optuženih kriminalaca i osoba koje su s njima povezane.

U Ministarstvu pravde očekuju da će od zakupa oduzete imovine država do kraja godine mesečno zarađivati 100-nak hiljada evra, kao i da će se proširiti spisak korisnika tog novca, ali i objekata. Za sada, novac se koristi za finansiranje borbe protiv organizovanog kriminala, ali i narodnih kuhinja, dok će u objektima biti smešteni centri za lečenje narkomanije, socijalni rad, gerontologiju, rad sa mladima i drugo...

Spisak oduzete imovine

Oduzeta imovina (podaci Direkcije za upravljanje privremeno oduzetom imovinom):

Milorad Ulemek - kuća u Beogradu

Darko Erceg – kuća u Beogradu

Enver i Salja Murselji – 4 stana u Beogradu, putničko vozilo

Slađana i Marko Stojčić, “Lanza plus d.o.o.” - stambeno poslovni objekat i poslovni prostor u Leskovcu. putnički automobil

Milivoje Popovac – 2 stana u Beogradu i 3 garažna mesta

Miloš Krpović – stan u Beogradu

Miloš Pandrc – 2 stana u Beogradu

Dragan Labudović – stan u Beogradu, putničko vozilo, 500.000 evra

Željko Vujanović - 3 stambene zgrade, stovarište s 2 pomoćne stambene zgrade, poslovni prostor u Kragujevcu, putničko vozilo

Branislav Uskoković – 3 zgrade, 5 stanova, 5 kuća, 3 lokala

Darko Šarić – 6 stanova, stambena zgrada, 2 garaže u Beogradu, 15 parcela i 2 stambena objekta u Sremskoj Kamenici, stambeni objekti i garaža u Kragujevcu, 140.000 evra, 1,7 milona dinara, najmanje 2 putnička vozila, 3 stana, 3 kuće, 2 hotela, 3 restorana i bife u Novom Sadu, 2/3 odmarališta u Rovinju

Radovan Štrbac – akcije Jedinstva a.d. iz Gajdobre (nom. vrednosti više od 260 miliona dinara)

Goran Soković – 3 stana u Beogradu

Dejan Rakić – putničko vozilo

Veličko Tošić (povezano lice) – stambena zgrada i parcela u Sremskoj Kamenici

Lana Popović – stambeni objekat u Beogradu, putničlko vozilo, 17.250 evra

Borislav Tunjić – stan u Beogradu, kuća u Slankamenu, kombinovano vozilo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: