"Kinezi bliže Kostolcu"

U Pe­kin­gu je pot­pi­san pro­to­kol ko­ji će omo­gu­ći­ti pot­pi­si­va­nje ko­mer­ci­jal­nog ugo­vo­ra o revitalizaciji Termoelektrane „Ko­sto­lac”.

Izvor: B92

Nedelja, 16.05.2010.

14:30

Default images

Ti­me je na­pra­vljen va­žani ko­rak u re­a­li­za­ci­ji ovog za Sr­bi­ju va­žnog po­sla, piše Politika.

Pro­to­kol su, u pri­su­stvu mi­ni­stra ru­dar­stva i ener­ge­ti­ke Pe­tra Škun­dri­ća, pot­pi­sa­li Dra­go­mir Marković, general­ni di­rek­tor EPS-a, Dra­gan Jo­va­no­vić, di­rek­tor Ter­mo­e­lek­tra­ne „Ko­sto­lac”,i Đa Dži­ćang, predsednik ki­ne­ske kom­pa­ni­je CMEC.

Prvi čovek EPS-aobjasnio je da je potpisivanje protokola CMEC-a, EPS-ai TE „Kostolac”neophodan preduslov za komercijalni ugovor koji bi trebalo da bude definisan do kraja juna. Juče potpisanimprotokolom definisanisu okviri u kojima će se raditi tokomnarednih meseci,do konačne realizacije posla.

„Pregovori neće usporiti radove u TE „Kostolac” gde je većpočela revitalizacija bloka 2, a potom će biti revitalizovan iblok 1, kao ipostrojenja za odsumporavanje „, rekao je Marković, naglasivši da će po okončanju ovog projektabiti obezbeđeno sigurno snabdevanje potrošača, kao i eliminisanjevelikogekološkogproblema.

Preduslov za okončanje posla su uslovi pod kojima će kineska banka i Narodna Republika Kina odobriti zajam za revitalizaciju TE „Kostolac”.

Dragan Jovanović,direktor TE„Kostolac”,rekao je da su rokovi za usaglašavanje dosta kratki, ali onočekuje da će do druge polovine juna biti definisan okvirni ugovor.

„Protokolom je utvrđenoda će sve ono što EPS bude u međuvremenu uložio iz sopstvenih sredstava bitirefinansirano kreditom kineske Eksim banke“, pojasnio je Jovanović.

Ključni deo projekta u Kostolcu tičese bankarskihuslovapod kojimaće bitidobijennovac za projekat vredan 1,25 milijardi dolara.

„Ranije je dogovoreno da 85 odsto sredstavabude finansirano iz kredita,a 15 odsto odnovca EPS-a“, istakao je Petar Škundrić, ministar energetike, napomenuvši da će se voditi računa da se ove odredbe strogo poštuju.

Neophodno je, kako je objasnio Škundrić, da se kredit odobri u narednatri meseca a u najgorem slučaju šest meseci,kako bi radovi u Kostolcu što pre krenuli. Potpisivanjem protokola sa CMEC-omutvrđeni su tehnički uslovi za potpisivanje komercijalnog ugovora sa ovom kineskom kompanijom.

„Bez obzira na to što je projekat TE „Kostolac” složen, on je pogodan, jer je fazni, asvaka faza može da se realizuje nezavisnood druge.Ali,da bismopristupili realizaciji prve faze operativno je važno da seugovorefaza po faza projekta“, naglasio je Škundrić.

Predsednik kineske kompanije Đa Džićang očekuje da će poslovi u vezi sa odobravanjemkreditaza ovaj projekatbiti uspešno završeniu narednatri do šest meseci.

„Optimista sam da će projekat modernizacije TE „Kostolac” biti uspešno realizovan,s tim što ćemo u narednom periodu morati intenzivnije da sarađujemo na definisanju svih uslova ovog ugovora“, rekao je Džićang, napomenuvšida ova energetska grupacija trenutno radi poslove u 25 zemalja sveta ida jeprvapo vrednosti svih kineskih kompanija u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: