Uhapšen napadač na Larsa Vilksa

Uhapšen je Šveđanin poreklom sa Kosova, zbog sumnje da je podmetnuo požar u kući Larsa Vilksa, autora kontroverzne karikature proroka Muhameda sa psećom glavom.

Izvor: Beta

Nedelja, 16.05.2010.

14:18

Default images

"On je švedske nacionalnosti ali poreklom s Kosova i do sada nije bio poznat policiji", rekao je portparol policije Kale Person. Ime mladića nije objavljeno.

Mladić koji živi u Nandskronu na jugu Švedske, 40 kilometara od mesta gde se nalazi kuća Larsa Vilksa, uhapšen je sinoć u svom domu, na osnovu "ličnih stvari" nađenih blizu požara.

Očekuje se da će sutra biti odlučeno da li protiv njega da se podnese optužnica, rekao je Person.

Požar je podmetnut u kući Larsa Vilksa u noći između petka i subote. Izazvana su lakša oštećena na zgradi, deo fasade je zacrnjen, prozori slomljeni i unutra su nađene flaše sa benzinom ali vatra se sama od sebe ugasila.

Vilksova karikatura objavljena 18. avgusta 2007. godine u regionalnom švedskom dnevniku da bi ilustrovala značaj slobode izražavanja izazvala je bes mnogih muslimana u Švedskoj i van nje.

Vilks je u utorak napadnut na univerzitetu u Upsali kada ga je jedan čovek udario po glavi tokom konferencije kojoj je prisustvovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: